Glaucopsyche alexis

Heimo: Sinisiipiset (Lycaenidae)
Alaheimo: Lycaeninae
Tribus: Sinisiivet (Polyommatini)
Suku: Glaucopsyche

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Virnasinisiipi on kookas sinisiipilaji. Siipiväli on 27–36 mm.
Yläpuoleltaan koiras on kirkkaansininen. Siipien reunat ovat tasaisen tummia ja tumma reunus levenee hieman etusiiven kärkeä kohti. Myös naaraan siipien yläpinta on sininen, mutta tumma reunus on yleensä hieman leveämpi kuin koiraalla.
Virnasinisiiven tunnistaa parhaiten alapuolelta etusiipien suurista mustista täplistä. Täplillä on on valkoinen kehä. Takasiiven alapuolella täplät ovat sen sijaan hyvin pieniä tai puuttuvat kokonaan. Alapinnan pohjaväri on harmaa ja takasiiven tyvissä esiintyy runssaasti vaaleansinistä kehnää. Monille sinisiipilajeille tyypilliset reunakuviot (kuten oranssit kuutäplät) puuttuvat.

Uhanalaisuusarvio 2019: VU = Vulnerable – Vaarantunut (Punainen kirja)

Esiintyminen: Harvinainen ja paikoittainen. Hajanaisia kantoja Lounais-, Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Yksi sukupolvi: toukokuun alusta heinäkuun alkuun.

Elinympäristöt: Avoimet ja puoliavoimet maastot, kedot, niityt ja metsänreunat

Kehitysvaiheet: Naaras laskee munat yksitellen ravintokasvien lehdille. Toukka kuoriutuu noin viikon kuluttua. Se syö erilaisia hernekasveja kuten virnoja (Vicia) ja nätkelmiä (Lathyrus) ja kykenee vaihtamaan väriään ympäröivän kukinnon värin mukaan. Toukka on myrmekofiili eli elää symbioosissa muurahaisten kanssa. Toukkavaihe kestää 2–4 viikkoa ja koteloituminen tapahtuu kiven tai sammalen alla. Kotelo talvehtii.

Lähilajit: Muut sinisiivet. Virnasinisiipeä voidaan sekoittaa paatsama– tai niittysinisiipeen, mutta virnasinisiiven etusiipien alapuolella olevat mustat täplät ovat selvästi isompia kuin muilla mainituilla lajeilla. Silmiinpistävä on virnasinisiivellä täplien kokoero: etusiiven alapuoliset täplät ovat kookkaita, kun taas takasiiven täplät ovat hyvin pieniä.

Muuta: Kannat ovat taantuneet viime vuosikymmeninä.

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 12.4.2024