Keltaniittyperhonen

Coenonympha pamphilus

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Coenonympha

 

Tuntomerkit: Keltaniittyperhonen eli keltaniittysilmä on pienehkö päiväperhonen: siipiväli on 22–33 mm. Naaraat ovat keskimäärin koiraita kookkaampia.
Siipien pohjaväri on yläpuolelta tasaisen vaalean kellanruskea. Etusiiven kärjessä on pieni silmätäplä ja ulkoreunassa vaalea reunusjuova. Siipien reunat ovat tummat.
Alapuolelta etusiipi vaihtelee vaalean beigenruskeasta punaruskeaan ja reunus on harmaa. Kärjessä on selkeä musta rengastäplä. Täplän keskus on valkoinen ja ympärillä on vaalea rengas. Takasiipi on harmaa tai harmaanruskea, tyvestä tummempi. Keskellä on selkeä vaalea laikku, ja reunassa on rivi enemmän tai vähemmän epäselviä harmaanruskeita täpliä, jotka ovat keskeltä heikosti vaaleita.

Esiintyminen: Lajia tavataan yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa, harvalukuisempana pohjoisessa. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Kesäkuun alkupuolelta heinäkuun loppuun, hyvin harvoin toinen sukupolvi elo-syyskuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Kuivat niityt, teiden varret ja metsänreunat sekä hakamaat.

Kehitysvaiheet: Naaraat munivat munat yksitellen isäntäkasvin läheisyyteen oksille ja korsille. Toukan ravintokasvia ovat heinäkasvit, esimerkiksi nurmilauha ja tuoksusimake. Laji talvehtii toukkana.

Lähilajit: Muut niittyperhosten sukuun kuuluvat lajit. Keltaniittyperhonen muistuttaa eniten saraikkoniittyperhosta, mutta takasiiven tyvi on alapuolelta tumma, kun se saraikkoniittysilmällä on tasaisemman värinen. Idänniittyperhosella vuorostaan on alasiiven reunassa selkeitä silmätäpliä; keltaniittyperhosella nämä täplät puuttuvat joko kokonaan tai näkyvät vain epäselvinä ”täpläaihioina”.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

20.6.2013, Lappeenranta, © Jaana Ihme
6.6.2016, Parainen, © Matti Selänne
12.6.2015, Parainen, © Matti Selänne
16.6.2013, Liperi, © A. & E. Ylönen
2.7.2012, Lohja, © Teppo Salmela
25.6.2012, Lohja, © Teppo Salmela