Coenonympha pamphilus

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)
Tribus: Satyrini
Suku: Coenonympha

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Keltaniittyperhonen eli keltaniittysilmä on pienehkö päiväperhonen; siipiväli on 22–33 mm. Naaraat ovat keskimäärin koiraita kookkaampia.
Siipien pohjaväri on yläpuolelta tasaisen vaalean kellanruskea. Etusiiven kärjessä on pieni silmätäplä ja ulkoreunassa vaalea reunusjuova. Siipien reunat ovat tummat.
Alapuolelta etusiipi vaihtelee vaalean beigenruskeasta punaruskeaan ja reunus on harmaa. Etusiiven kärjessä on selkeä musta rengastäplä. Täplän keskus on valkoinen ja täplän ympärillä on vaalea rengas. Takasiipi on harmaa tai harmaanruskea, tyvestä tummempi. Keskellä takasiipeä on selkeä vaalea laikku, ja ulompana kulkee rivi enemmän tai vähemmän epäselviä harmaanruskeita pyöreitä täpliä, jotka ovat keskeltä heikosti vaaleita.

Uhanalaisuusarvio 2019: NT = Near threatened – Silmälläpidettävä (Punainen kirja)

Esiintyminen: Lajia tavataan yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa, harvalukuisempana pohjoisessa. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Kesäkuun alkupuolelta heinäkuun loppuun, hyvin harvoin toinen sukupolvi elo-syyskuussa

Elinympäristöt: Kuivat niityt, teiden varret ja metsänreunat sekä hakamaat

Kehitysvaiheet: Naaraat munivat munat yksitellen isäntäkasvin läheisyyteen oksille ja korsille. Toukan ravintokasvia ovat heinäkasvit, esimerkiksi nurmilauha ja tuoksusimake. Laji talvehtii toukkana.

Lähilajit: Muut niittyperhosten sukuun kuuluvat lajit. Keltaniittyperhonen muistuttaa eniten saraikkoniittyperhosta, mutta takasiiven tyvi on alapuolelta tumma, kun se saraikkoniittysilmällä on tasaisemman värinen. Idänniittyperhosella vuorostaan on alasiiven reunassa selkeitä silmätäpliä; keltaniittyperhosella nämä täplät puuttuvat joko kokonaan tai näkyvät vain epäselvinä ”täpläaihioina”.

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 10.5.2024