Keltajaloyökkönen

Pyrrhia umbra

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Vaellusyökköset (Heliothinae)
Suku: Pyrrhia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 27–37 mm. Etusiivet kullankeltaiset, ulkosarakkeen sisäosa ja ripset violetinharmaanruskehtavat. Poikkiviirut hienot, yksinkertaiset, punaruskeat; sisemmässä 2 ulkonemaa; ulompi jokseenkin yhdensuuntainen ulkoreunan kanssa. Keskivarjo viirumainen, taittunut, punaruskea. Rengas- ja munuaistäplä pohjan väriset, punaruskeareunaiset, niiden keskellä hiukan punaruskeaa väriä. Keilatäplä heikosti punaruskeareunainen, suuri. Aaltoviiru epäselvä, sahahampainen, ruskehtava. Takasiivet kellertävät, tyvestä harmaansävyinen; suonet ja epämääräinen keskitäplä tummanharmaat; reunavyö leveä, mustanharmaa, ulkopuolelta punertavansävyisen okrareunainen; ripset kellertävänvalkeat.

Uhanalaisuusarvio: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisin ilmoitettu havainto on Torniosta. (Havaintokartta –2016 ; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Laji lentää kesäkuun alusta elokuun loppuun ja joskus osittaisena toisena sukupolvena syyskuussa. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Lajin tyypillisiä elinympäristöjä ovat pensaikkoiset mäet ja rinteet, lehti- ja sekametsien aukiot, rantaniityt ja ruderaatit.

Elintavat: Perhonen tulee valolle ja syötille; käy kukilla, joskus myös päivisin.

Kehitysvaiheet: Toukka sameanvihreä tai punertavanruskea; selkäjuova tumma, valkeahkoreunainen; sivuselkäjuova hieno, valkeahko. Sivujuova leveähkö, valkea tai kellertävä. Nystyrät pienet, mustat. Pää vaaleanvihreä tai punertavanokra; niskakilpi joskus musta. Polyfagi, elää heinä-elokuussa mm. orakolla (Ononis spinosa), kannusruoholla (Linaria), vadelmalla (Rubus idaeus), virnoilla (Vicia), kehäkukalla (Calendula officinalis) ja leijonankidalla (Antirrhinum), syö mielellään kukkia. Koteloituu kotelokoppaan maahan. Kotelo talvehtii.

Lajista muualla: Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 12.09.2019

26.8.2015, Hartola, © Heikki Tabell
6.8.2015, Hartola, © Heikki Tabell
2.7.2015, Järvenpää, © Päivi Torkki
24.7.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Toukka, 29.8.2014, Parainen, © Håkan Söderholm
Toukka, 29.8.2014, Parainen, © Håkan Söderholm