

Aaltoritariyökkönen
Catocala sponsa
Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Ritariyökköset (Erebinae)
Tribus: Catocalini
Suku: Catocala
Tuntomerkit: Siipiväli 56-71 mm. Keskikokoinen ritariyökkönen. Etusiivet oliivinvivahteisen ruskeanharmaat – mustahkonruskeat. Poikkiviirut mustat, epäselvästi kaksinkertaiset, eivät kovin terävähampaiset. Keskivarjo tumma, näkyvissä vain etureunassa. Munuaistäplässä kellertävä, edestä ja takaa ruskeareunainen keskus, jonka ympäriltä se on valkorenkainen, mustareunainen, ulkopuolelta hampaallinen; sen takana valkeahko, mustan viirun rajaama täplä; munuaistäplän tyvipuolella vaaleaa kehnää. Aaltoviiru vaaleanharmaa, ulkopuolelta tummareunainen. Ulkoreunan tuntumassa rivi mustia, ulkopuolelta valkeahkoreunaisia poikkijuovia. Takasiivet voimakkaan, melko tumman karmiininpunaiset; sisemmässä mustassa vyössä ja ulkovyön sisäreunassa kaksi selvää mutkaa, joista etummainen suunnilleen suorakulmainen. Siipiripset mustatäpläiset.
Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen
Esiintyminen: Aaltoritariyökkönen on Etelä-Suomen tammikkojen laji. Vaeltaneita yksilöitä on kuitenkin tavattu jopa Kainuusta saakka. Laji on viime vuosikymmeninä yleistynyt. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)
Lentoaika: Aaltoritariyökkönen on aikainen ritariyökkönen lentäen heinäkuun puolestavälistä syyskuuhun. (Tilastotietoa –2016)
Elinympäristöt: Vanhat tammimetsät ja puistot.
Elintavat: Perhonen on arka ja lähtee häirittynä helposti lentoon. Aurinkoisen, lämpimän sään valitessa tammikoissa lentelee aaltoritariyökkösiä jo iltapäiväisin tai viimeistään illansuussa. Aaltoritariyökkönen tulee hyvin syötille, valolle heikommin.
Kehitysvaiheet: Naaras munii kaarnan rakoihin, joissa munat talvehtivat. Toukka harmaanruskea tai punaruskea, hienosti tummatäpläinen; selän nystyrät punertavat. Jaokkeen A1 selkäpuolella vaaleanokra täplä; jaokkeen A5 kyttyrä selvä, siinä soikea, keltainen, mustareunainen täplä; jaokkeen A8 kyttyrä myös vahva, sen kaksi nystyrää kartiomaiset. Pää harmaa, mustajuovainen. Elää touko-heinäkuussa tammella (Quercus robur). Koteloituu yhteenkehrättyjen lehtien väliin tai rungolle.
Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura
Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi
Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa
Päivitetty viimeksi: 3.9.2020
