Maltsayökkönen

Trachea atriplicis

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Sysiyökköset (Dypterygiini)
Suku: Trachea

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 38–48 mm. Keskikokoista kookkaampi. Etusiivet harmaanruskehtavan vihreät, mustasirotteiset; etu- ja takareuna sekä suonet violetinharmaat. Tyvisarakkeessa sammalenvihreää. Poikkiviirut leveät, mustat, hampaalliset, kaksinkertaiset, violetinharmaatäytteiset. Rengas- ja suuri munuaistäplä sammalenvihreät, osittain vaaleareunaiset; keilatäplän ulkoreuna musta, sen ulkopuolella viisto, pitkänomainen, ruskehtavanvalkea täplä. Aaltoviiru epäsäännöllinen, vihertävänvalkeahko, sisäpuolelta enemmän tai vähemmän vihreävarjoinen. Ulkoreunassa rivi mustia puolikuita. Ripset harmaanruskeat ja valkeahkot, suonien kohdalla valkea raita, kärjet ja jakoviiru mustahkot. Takasiivet ruskeanharmaat, tyvestä vaaleammat; ripset okranvalkeat, tyviviiru tumma.

Uhanalaisuusarvio: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on melko yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Levinneisyyden pohjoisraja kulkee Kalajoki–Kajaani -linjalla. (Havaintokartta –2016 ; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen lentää kesä-elokuussa ja usein toisena sukupolvena elo-syyskuussa. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristö: Lajin tyypillisiä elinympäristöjä ovat rantaniityt, metsänreunat, puistot ja taimikot.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee hyvin valolle, mutta vielä paremmin syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka vihreä tai punertavanruskea; selkä- ja sivuselkäjuova tummemmat, katkeilevat, valkotäpläiset; sivujuova vaaleaanpunavivahteinen, joskus yläpuolelta tummareunainen, reunat joskut valkoisemmat. Pää vaaleanokra. Elää pääasiassa heinä-syyskuussa pihatattarilla (Polygonum), ukontattarilla (Persicaria), hierakoilla (Rumex), maltsoilla (Atriplex) ym.; piilottelee päivällä. Koteloituu kotelokoppaan maahan. Kotelo talvehtii.

Lajista muualla: Lepiforum, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 14.09.2019

17.8.2017, Hartola, © Heikki Tabell
17.8.2017, Hartola, © Heikki Tabell
15.7.2015, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen