Gammayökkönen

Autographa gamma

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Metalliyökköset
(Plusiinae)
Tribus: Plusiini
Suku: Autographa

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 36–43 mm. Keskikokoinen tai hiukan isompi, melko suipposiipinen. Etusiivet violetinharmaat, joskus vaalean punertavan sävyiset, varsinkin keskisarakkeessa mustavarjoiset. Poikkiviirut kaksinkertaiset, kullanruskeat, sahahampaiset, vaalea-, usein metallitäytteiset. Rengas- ja munuaistäplä vaaleareunaiset. Gamma-merkki luonteenomainen: perukka ohut, haarukka iso, ohutpiirtoinen; lähes aina yhtenäinen. Aaltoviiru epäselvä, ruskea, sen sisäpuolella tumma varjo. Takasiipien sisäosa tasaisen vaalean kellanharmaa, ulko-osa melko terävärajaisesti tumma; suonet ja keskitäplä tummat.

Uhanalaisuusarvio 2019: Arviointiin soveltumaton

Esiintyminen: Gammayökköstä on tavattu koko maasta. Lajin runsaus riippuu vaelluksista. Toisinaan laji on hyvin yksittäinen, mutta joinakin vuosina gammayökkönen yltää jopa kaikkein yleisimmäksi suurperhoseksi. Tällainen tilanne oli esimerkiksi elokuussa 2018, jolloin Suomessa koettiin yksi historian suurimmista gammayökkösten massavaelluksista. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Vaelluspohjainen ensimmäinen sukupolvi lentää toukokuusta heinäkuuhun ja sen jälkeläiset heinäkuusta lokakuuhun. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristö: Gammayökkönen viihtyy avoimilla niityillä ja tienpientareilla. Ainoastaan tiheissä metsissä perhosta ei juuri tapaa.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee valolle ja etenkin suurten vaellusten aikaan myös syötille. Gammayökkösiä tapaa usein aktiivisena myös päivisin ja ne käyvät ahkerasti kukilla.

Kehitysvaiheet: Täysikasvuinen toukka on noin 3 cm pitkä. Vaaleanvihreä, vaaleat sivujuovat. Toukan pääkopan kyljessä on selvästi erottuva musta viiru.

Lajista muualla: Lepiforum, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 30.09.2020

14.8.2016, Hartola, © Heikki Tabell
11.6.2012, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
26.9.2015, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen
26.8.2016, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Massavaelluksen aikana otettu kuva, 4.8.2018, Kuopion keskusta, © Patrik Åberg
Massavaelluksen aikana otettu kuva, 4.8.2018, Kuopionlahti, Kuopio, © Patrik Åberg
Täysikasvuinen toukka pujolla, 18.8.2015, Suomenoja, Espoo, © Helmut Diekmann
Täysikasvuinen toukka, 16.8.2015, Turku, © Håkan Söderholm
Täysikasvuinen toukka, 30.7.2020, Kangasala, © Esa Marjamäki
Kotelo, 2.8.2020, Kangasala, © Esa Marjamäki