Issoria lathonia

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Aurinkoperhoset (Heliconiinae)
Tribus: Hopeatäplät (Argynnini)
Suku: Issoria

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Helmihopeatäplä kuuluu ”isoihin” hopeatäpliin, mutta on hieman pienempi kuin orvokki- ja ketohopeatäplä. Siipien kärkiväli on 34–52 mm. Sekoittumisvaaraa ei juuri ole, sen verran omannäköisensä siipien muodon ja kuvioinnin osalta helmihopeatäplä on. Perhonen tekee heti ensisilmäyksellä ”kulmikkaan” vaikutelman. Etusiiven kärki on kapea ja ulkoreuna kovera, ja takasiipi on kulmikas. Etusiiven mustat täplät ovat pyöreät ja kookkaat. Siipien tyviosat ovat harmaanvihreän kehnän peitossa; naaraalla kehnää on enemmän kuin koiraalla.
Takasiiven alapuolella – keski- ja tyviosassa – on suuret hopeahohtoiset, peilimaiset täplät, ja myös pitkin ulkoreunaa kulkee hopeiden täplien rivistö. Takasiiven ulkosarakkeessa kulkee lisäksi pienten tummanruskeiden silmätäplien rivi.

Uhanalaisuusarvio 2019: NT = Near threatened – Silmälläpidettävä (Punainen Kirja)

Esiintyminen: Harvinainen ja paikoittainen Etelä-Suomessa, vahvimmat kannat löytyvät etelärannikon tuntumassa sekä Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Kaksi sukupolvea: touko-kesäkuussa sekä heinä-elokuussa (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Avoimet, paahteiset maastot, kalliokedot, sorakuopat ja joutomaat

Kehitysvaiheet: Toukka syö erilaisia orvokkeja ja talvehtii.

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 12.10.2019