Eupithecia absinthiata

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Kenttämittarit (Larentiinae)
Tribus: Pikkumittarit (Eupitheciini)
Suku: Eupithecia

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Mykeröpikkumittari on pohjaväriltään tasaisen ruskea, melko isokoinen pikkumittari. Sen etusiiven etureunatäplät ovat näkyvät, samoin pitkänomainen keskipilkku. Etusiiven ulkoreunan vaalea aaltoviiru on katkeileva, ja siiven takanurkassa on valkea täplä. Muuten etusiipi on tasavärinen ja yleisvaikutelmaltaan niukkakuvioinen, ja myös siipiripset ovat tasaväriset. Takasiipi on vaaleampi ja kehnäinen, harmaasävyinen ja sisäreunalta kuvioitu. Siipiväli 17–24 mm.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on yleinen Oulun eteläpuolella, Lapissa satunnaisesti. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen lentää keskikesällä kesäkuun lopulta elokuun toiselle viikolle. (Tilastotietoa -2016)

Elinympäristöt: Perhonen lentää puutarhoissa ja puistoissa, kuivilla rinneniityillä, tienvarsilla ja metsien laitamilla.

Elintavat: Lentää iltaisin ja öisin; tulee valolle. Perhonen on löydettävissä iltahämärän tullen mm. maitohorsman ja vuohenputken kukinnoilta.

Kehitysvaiheet: Toukka elää mm. kultapiiskun, pietaryrtin, siankärsämön ja pelto-ohdakkeen kukilla. Laji talvehtii kotelona.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 14.1.2023 Heikki Tabell