Ruskopikkumittari
Eupithecia sinuosaria
Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Kenttämittarit (Larentiinae)
Tribus: Pikkumittarit (Eupitheciini)
Suku: Eupithecia
Tuntomerkit: Kauniskuvioinen ruskopikkumittari kuuluu niihin harvoihin pikkumittareihin, joiden määrittäminen ei tuota vaikeuksia. Perhonen on melko leveäsiipinen, pohjaväriltään kellertävän ruskea laji. Etusiiven keskivarjo on muuta siipeä tummempi, ruosteenruskea ja etureunastaan lähes musta. Etusiiven kärjessä on iso mustahko varjoalue, jonka vaalea aaltoviiru katkaisee. Takasiivet ovat vaaleammat. Melko isokoinen pikkumittari, siipiväli 18–24 mm.
Uhanalaisuusarvio 2019: EN = Endangered – Erittäin uhanalainen (Punainen kirja)
Esiintyminen: Laji on nykyisin harvinainen, kenties taantunut. Levinneisyys kattaa koko Etelä- ja Keski-Suomen Oulun korkeudelle saakka. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)
Lentoaika: Mittari aloittaa lentonsa kesäkuun loppupuolella, lennon huippu ajoittuu heinäkuun puoliväliin ja päättyy elokuun alussa.
Elinympäristöt: Perhosta tavataan erityisesti erilaisilta kulttuuribiotoopeilta, missä kasvaa lajin ravintokasvia savikkaa. Näitä ovat mm. puistot, pihapiirit, joutomaat ja viljelykset.
Elintavat: Lentää öisin ja tulee valolle. Päivisin löydettävissä rakennusten seiniltä.
Kehitysvaiheet: Toukka elää erityisesti jauhosavikan kukilta ja siemeniltä. Syö myös pihatatarta ja kylämaltsaa. Laji talvehtii kotelona.
Lajista muualla: Lepiforum, Laji.fi
Päivitetty viimeksi: 6.1.2023 Heikki Tabell