Ruskopikkumittari

Eupithecia sinuosaria

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Larentiinae
Tribus: Eupitheciini
Suku: Eupithecia

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Kauniskuvioinen ruskopikkumittari kuuluu niihin harvoihin pikkumittareihin, joiden määrittäminen ei tuota vaikeuksia. Perhonen on melko leveäsiipinen, pohjaväriltään kellertävän ruskea laji. Etusiiven keskivarjo on muuta siipeä tummempi, ruosteenruskea ja etureunastaan lähes musta. Etusiiven kärjessä on iso mustahko varjoalue, jonka vaalea aaltoviiru katkaisee. Takasiivet ovat vaaleammat. Melko isokoinen pikkumittari, siipiväli 18–24 mm.

Esiintyminen: Laji on nykyisin melko harvinainen, kenties hieman taantunut. Levinneisyys kattaa koko Etelä- ja Keski-Suomen Oulun korkeudelle saakka. (Havaintokartta)

Lentoaika: Mittari aloittaa lentonsa kesäkuun loppupuolella, lennon huippu ajoittuu heinäkuun puoliväliin ja päättyy elokuun alussa. (Lentoaika)

Elinympäristöt: Perhosta tavataan erityisesti erilaisilta kulttuuribiotoopeilta, missä kasvaa lajin ravintokasvia savikkaa. Näitä ovat mm. puistot, pihapiirit, joutomaat ja viljelykset.

Elintavat: Lentää öisin ja tulee valolle. Päivisin löydettävissä rakennusten seiniltä.

Kehitysvaiheet: Toukka elää erityisesti jauhosavikan kukilta ja siemeniltä. Syö myös pihatatarta ja kylämaltsaa. Laji talvehtii kotelona.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

13.7.2021, Dragsfjärd, Kemiönsaari, © Emma Kosonen
24.6.2017, Hartola, © Heikki Tabell
24.6.2017, Hartola, © Heikki Tabell