Pikkuvillaselkä

Ochropacha duplaris

Heimo: Sirppisiivet ja villaselät (Drepanidae)
Alaheimo: Villaselät (Thyatirinae)
Suku: Ochropacha

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Parhaat tuntomerkit lähilajeihin verrattuna ovat lajin pieni koko ja etusiipien mustat pilkut.

Uhanalaisuusarvio: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Yleinen koko maassa (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Toukokuun lopulta elokuun alkupuolelle. Toisinaan tavataan harvinaista toista sukupolvea elo-syyskuussa. (Tilastotietoa -2016)

Elinympäristö: Koivua kasvavat paikat

Elintavat: Perhonen on yöaktiivinen ja tulee hyvin sekä valolle että syötille.

Kehitysvaiheet: Naaras munii kellertäviä munia yksitellen lehdille. Toukka elää koivuilla (Betula) ja lepillä (Alnus) yhteenkehräämiensä lehtien välissä ja koteloituu maahan harvaan kudokseen.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Tekstin lähde: Suomen Perhostutkijain Seuran lajisivu

Päivitetty viimeksi: 8.11.2019

25.6.2015 Hartola, © Heikki Tabell
3.6.2018, Hartola, © Heikki Tabell
10.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell