Pistelampiyökkönen

Globia sparganii

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Korsiyökköset (Apameini)
Suku: Globia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 32–44 mm. Keskikokoinen, vanttera. Etusiivet kalpean oljenkeltaiset – vaalean punertavankeltaiset. Tyvijuomu leviää usein siiven poikki ulottuvaksi varjoksi. Ulomman poikkiviirun kohdalla rivi epäselviä, tummia pilkkuja suonien kohdalla. Munuaistäplän takapää näkyy kahtena mustana pilkkuna tai U-kuviona. Etusiiven ulkoreunassa rivi teräviä, mustia pilkkuja. Takasiivet vaalean sameankellertävät, enemmän tai vähemmän harmaanruskeakehnäiset paitsi taka- ja ulkoreunasta; ulkoreunassa kärjestä suonen CuA2 kohdalle rivi tummia pilkkuja; ripset valkeahkot. (Perhoswiki)

Esiintyminen: Eltelä- ja Keski-Suomessa. (Havaintokartta)

Lentoaika: Heinäkuun lopulta syyskuun alkuun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy rantavyöhykkeiden ja etenkin umpeenkasvaneiden lampien osmankäämi-, järviruoko- ja palpakkokasvustoiden läheisyydessä.

Elintavat: Perhonen on yöaktiivinen ja tulee valolle yleensä yksitellen. Perhosia voi havaita otsalampun avulla ruovikoiden yläpuolelta lentelemästä.

Kehitysvaiheet: Laji talvehtii munana. Toukka elää etenkin kuivalla kasvavien kasvien varsissa ja koteloituu pääpuoli ylöspäin korsien sisälle.

Muuta: Lajin tieteellinen nimi viittaa toukan ravintokasviin, palpakkoon (Sparganum).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

5.8.2019, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
5.8.2019, Soukanniemi, Espoo, © Helmut Diekmann
5.9.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg