Täplämorsiusyökkönen

Noctua interposita

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Noctua

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 36–45 mm. Etusiivet naaraalla vaaleammat kuin koiraalla. Muistuttaa lajeja N. orbona ja N. comes, varsinkin ensinmainittua, mutta aaltoviirun sisäpuolella etureunassa on vain tumma, häipyvärajainen laikku, jossa vain harvoin on mustia suomuja. Takasiipien musta vyö leveämpi kuin pilkkumorsiusyökkösellä N. orbona ja pilkutonmorsiusyökkösellä N. comes, varsinkin takakulmassa; musta keskitäplä leveämpi.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen.

Esiintyminen: Täplämorsiusyökkönen on vahvasti eteläinen ja erityisesti lounainen laji. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Heinäkuun alusta syyskuun alkuun (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Kuivilla niityillä, avoimilla pensaita kasvavilla paikoilla.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee hyvin syötille, mutta myös valolle.

Kehitysvaiheet: Toukka kirkkaamman värinen kuin pilkkumorsiusyökkösellä (Noctua orbona). Elää elo-toukokuussa lähes yksinomaan heinäkasveilla (Poaceae) kuten koiranheinällä (Dactylis glomerata), metsälauhalla (Deschampsia flexuosa), heinäkauralla (Arrhenatherum), hopeaheinällä (Corynephorus canescens) ja nadoilla (Festuca). Toukka talvehtii pienenä ja koteloituu kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 07.09.2020

Koiras, 15.8.2020, Katariinanlaakso, Turku, © Helmut Diekmann
Naaras, 15.8.2020, Katariinanlaakso, Turku, © Helmut Diekmann