Kevätvillaselkä

Achlya flavicornis

Heimo: Sirppisiivet ja villaselät (Drepanidae)
Alaheimo: Villaselät (Thyatirinae)
Suku: Achlya

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Aikaisen lentoaikansa vuoksi melko isokoista ja lähilajejaan karvaisempaa kevätvillaselkää ei voine sekoittaa mihinkään muuhun lajiin. Aikaisimmat harmovillaselät voivat harvoin sotkea määrittämistä.

Uhanalaisuusarvio: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on erittäin yleinen koko maassa. (Havaintokartta -2016)

Lentoaika: Laji aloittaa lentonsa joskus jopa maaliskuun loppupuolella ja jatkaa aina toukokuun loppupuolelle. Lapissa lentoaika on luonnollisesti hieman myöhäisempi. (Tilastotietoa -2016)

Elinympäristö: Toukan ravintokasvin yleisyyden ja alhaisten biotooppivaatimusten vuoksi lajin voi tavata lähes mistä vain.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee usein hyvin runsaana valolle pimeästä vuodenajasta johtuen.

Kehitysvaiheet: Naaras munii yksitellen riveihin aluksia kellertäviä munia, jotka kuitenkin myöhemmin tummuvat harmaanmustiksi. Toukka elää koivuilla (Betula), lepillä (Alnus) ja haavalla (Populus tremula) yhteenkehräämiensä lehtien välissä. Toukka koteloituu harvaan punertavaan kudokseen maahan. Laji talvehtii kotelon sisällä kuoriutumisvalmiina perhosena.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Lähteenä käytetty Suomen Perhostutkijain Seuran lajisivua.

Päivitetty: 06.09.2019

6.4.2016 Hartola, © Heikki Tabell
24.4.2019, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
15.4.2015, Hartola, © Heikki Tabell
31.3.2019, Hartola, © Heikki Tabell
Naaras, 5.5.2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
15.4.2015, Hartola, © Heikki Tabell
11.4.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Parittelu, 5.5.2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Täysikasvuinen toukka, 20.7.2016, Parainen, © Håkan Söderholm