Tummaverkkoperhonen
Melitaea diamina
Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Aitotäpläperhoset (Nymphalinae)
Tribus: Verkkoperhoset (Melitaeini)
Suku: Melitaea
Tuntomerkit: Tummaverkkoperhonen on pienehkö verkkoperhonen, siipien kärkiväli on noin 36–42 mm.
Siipien yläpuoli on pääosin tumman mustanruskea, ja reunoja ruuduttavat oranssit poikkivyöt. Pintakuvion tummuuden voi ajatella myös toisin päin: Siipien oranssia pohjaväriä ruuduttaa tummat voimakkaat siipisuonet, paksut poikkivyöt ja tyven voimakas tumma sävy. Koiraat ovat naaraita tummempia, mutta tummuus vaihtelee yksilöllisesti.
Siipien alapinta on selvästi vaaleampi kuin yläpinta. Etusiiven alapuoli on oranssi ja vaaleiden ja mustien täplien pilkuttama. Takasiiven kuviointi muodostuu vuorotellen vaaleankeltaisten, oranssinväristen ja valkoisten poikkivöiden värittäminä.
Uhanalaisuusarvio 2019: EN = Endangered – Erittäin uhanalainen (Punainen kirja)
Esiintyminen: Tummaverkkoperhosella on suppeita esiintymisalueita Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Laji on nykyisin erittäin uhanalainen ja rauhoitettu. Syyksi lajin taantumiseen on todettu niittyjen metsittyminen ja karjan laiduntamisen väheneminen. Pirkanmaalla on lajin elinympäristöjä kunnostettu ELY-keskuksen rahoituksen avulla. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)
Lentoaika: Kesäkuun puolivälistä heinäkuun alkupuolelle
Elinympäristöt: Kosteat niityt, rantojen laidun- ja hakamaat sekä soiden pensaikkoiset reunat
Kehitysvaiheet: Naaras munii munat ryhmissä isäntäkasvien lehtien alapuolelle. Toukat elävät yhdyskunnissa seitin suojaamina, jossa ne myös talvehtivat. Toukan ravintokasveja ovat virmajuuret, ratamot, tädykkeet ja maitikat.
Lähilajit: Muut Melitaea-sukuun kuuluvat lajit.
Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum
Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi
Päivitetty viimeksi: 29.12.2022