Ruijannokiperhonen

Erebia medusa ssp. polaris

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Erebia

 

Tuntomerkit: Ruijannokiperhonen on pienehkö nokiperhonen, siipiväli on noin 33–41 mm. Naaraat ovat keskimäärin koiraita kookkaampia.
Siipien yläpinnan pohjaväri on tummanruskea. Sekä etu- että takasiivessä on ulkoreunan tuntumassa mustia silmätäpliä, joiden ympärillä on oranssia ja joilla on valkoinen keskusta. Etusiivessä kaksi etummasta täplää ovat muita suuremmat. Koirailla silmätäplät yleensä pieniä ja vain etummaisissa täplissä on valkoinen keskusta.
Myös siipien alapuoli on tummanruskea. Yläpinnan silmätäplät toistuvat siipien alapuolella.

Esiintyminen: Suomen Lapissa ruijannokiperhosta tavataan Tenojoen ja sen sivujokien tuntumassa. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Jokien hiekkatörmät, niitty- ja luhtarannat.

Kehitysvaiheet: Toukan pohjaväri on vaaleanvihreä tai harmaanruskea. Sen selässä ja kyljissä on pituussuunnassa tummia juovia. Toukka elää heinäkasveilla (ainakin lampaannadalla, Festuca ovina) ja talvehtii kahdesti.

Lähilajit: Muut nokiperhoset: metsä-, suo-, lapin- ja kairanokiperhonen. Ruijannokiperhosen polaris-alajilla ei ole valkoisia täpliä takasiiven alapinnalla, mikä erotta sen suo- ja metsänokiperhosesta. Sillä on kuitenkin aina punaisia täpliä takasiivissä, toisin kuin kairanokiperhosella. Lapinnokiperhosella on taas tumma poikkivyö takasiipien alapinnalla, mitä ruijannokiperhosella ei ole

Muuta: Ruijannokiperhosen nimialalaji (Erebia medusa medusa) esiintyy mm. Keski- ja Etelä-Euroopan vuoristoissa ja pohjoisessa satunnaisesti Viroon asti. Alalaji Erebia medusa ssp. polaris esiintyy Fennoskandian pohjoisosissa.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi
Huom: Saksankielinen Lepiforum esittelee sivullaan Alpeilla esiintyvää nimialalajia, joka joidenkin piirteiden osalta eroaa Pohjois-Euroopan polaris-alalajista.

8.7.1967, Karigasniemi, Linnanluoto leg.
Yläpinta, coll. A. & E. Ylönen, © A. & E. Ylönen
Alapinta, coll. A. & E. Ylönen, © A. & E. Ylönen