Isokultasiipi

Lycaena dispar

Heimo: Sinisiipiset (Lycaenidae)
Alaheimo: Lycaeninae
Tribus: Kultasiivet (Lycaenini)
Suku: Lycaena


Tuntomerkit:
Isokultasiipi on kookas kultasiipi. Siipien kärkiväli on 27–40 mm. Sukupuolet ovat erinäköiset (sukupuolidimorfismi).
Koiras on yläpuolelta kirkkaan oranssi ja sitä voidaan helposti sekoittaa loistokultasiiven koiraaseen, mutta isokultasiiven koiraalla on  sekä etu- että takasiiven keskellä selkeä musta pilkku (loistokultasiiven koiraallakin saattaa olla etusiivellään keskipilkku, mutta se erottuu vain heikosti ja toisinaan se puuttuu kokonaan). Naaraan etusiivet ovat päältä laajalti oranssia ja siipien reunus on leveästi musta. Siipien poikki kulkee tasainen musta täplärivi. Takasiipien yläpuolen tummuus vaihtelee naarailla yksilöittäin.
Takasiipien alapinta on ruskehtavanharmaa ja siinä on mustia valkeakehäisiä pisteitä. Takasiipien ulkoreunaa reunustaa oranssi vyö.

Esiintyminen: Hyvin harvinainen vaeltaja ja tilapäisviipyjä Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. Aina välillä syntyy pieniä paikallisia kantoja, jotka kuitenkin helposti katoavat seuraavina vuosina. (Levinneisyyskartta).

Lentoaika: Yksi sukupolvi: kesäkuun lopulta elokuun puoliväliin. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Avoimet ja puoliavoimet maastot: niityt, kedot ja kosteikot.

Elintavat: Isokultasiipi suosii kosteita niittyä, joilla kasvaa järviruokoa tai korkeita heiniä, joissa istuen perhoset voivat ottaa aurinkoa. Lajilla on taipumus vaeltaa.

Kehitysvaiheet: Naaras munii munat yksitellen ravintokasvien lehtien yläpinnoilla. Vihreät toukat syövät hierakkaa ja oleskelevat lehden alapinnoilla lähellä keskisuonta. Keskenkasvuinen toukka talvehtii. Vyökotelo on kiinnitetty vyörihmalla kasvin varsien alaosaan pää alaspäin.

Lähilajit: Muut kultasiivet.

Muuta: Alla olevat valokuvat on otettu Saksassa. Suomessa laji rauhoitettiin vuonna 1983. Lajin tieteellisenä nimenä toimii latinankielinen adjektiivi dispar (= ’erilainen’), joka viittaa lajin sukupuolidimorfismiin, eli sukupuolten erilaiseen ulkonäkyyn.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

Koiras, 15.6.2014, Oberlausitz, Saksa, © Mario Trampenau
Naaras, 15.6.2014, Oberlausitz, Saksa, © Mario Trampenau
Naaras, 15.6.2014, Oberlausitz, Saksa, © Mario Trampenau
Munia, 13.8.2014, Oberlausitz, Saksa, © Mario Trampenau
Toukka, 26.4.2014, Oberlausitz, Saksa, © Mario Trampenau
Kotelo, 13.8.2014, Oberlausitz, Saksa, © Mario Trampenau