Mythimna pallens

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Olkiyökköset (Leucaniini)
Suku: Mythimna

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 30–36 mm. Naaras on keskimäärin hiukan suurempi kuin koiras. Etusiivet suipompikärkiset kuin sameaolkiyökkösellä. Etusiivet valkeahkonokrat; suonet vaaleat, roosanokrareunaiset, niiden väleissä roosanokrat juovat. Munuaistäplän kohdalla pieni, musta pilkku. Ulomman poikkiviirun paikalla 2 pientä, mustaa pilkkua. Takasiivet valkeat, ulko-osassa ja suonien kohdalla enemmän tai vähemmän harmaata kehnää. Alapuoli valkeahko.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Yleinen eteläisessä Suomessa. Yksittäisiä havaintoja on aina Rovaniemeltä saakka. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Lajin ensimmäinen sukupolvi lentää kesä-elokuussa ja toinen vähälukuisempi sukupolvi elokuun lopulta aina syyskuun loppuun. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Laji viihtyy avoimilla ja kosteapohjaisilla niityillä.

Elintavat: Perhonen on yöaktiivinen; tulee valolle ja syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka okra tai harmahtavanokra; nystyrät pienet, mustat; selkäjuova valkea, tummanharmaareunainen, sen alapuolella ruskehtava varjo; sivuselkäjuova valkeahko, ylhäältä vahvasti harmaareunainen, alhaalta ruskeareunainen; lisäsivujuova vaaleanokra; sivujuova kellertävänvalkea, mustahkoreunainen. Pää ja niskakilpi ruskeat; pää tummempikuvioinen. Elää syys-toukokuussa heinäkasveilla (Poaceae) kuten ruokohelvellä (Phalaris arundinacea), nadoilla (Festuca), lauhoilla (Deschampsia) ja rantavehnällä (Leymus arenarius); piilottelee päivällä. Talvehtii keskenkasvuisena. Koteloituu kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum

Muuta: Lajin tietellinen nimi pallens on latinaa ja tarkoittaa ’kalpea, vaalea’.

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 31.1.2022