Kairanokiperhonen

Erebia disa

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Erebia

 
← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Kairanokiperhonen on pienehkö nokiperhonen; siipiväli on noin 33–41 mm. Naaraat ovat keskimäärin koiraita kookkaampia.
Siipien yläpinnan pohjaväri on tummanruskea. Sekä etu- että takasiivessä on ulkoreunan tuntumassa mustia silmätäpliä, joiden ympärillä on oranssia ja joilla on valkoinen keskusta. Etusiivessä kaksi etummasta täplää ovat muita suuremmat. Koirailla silmätäplät yleensä pieniä ja vain etummaisissa täplissä on valkoinen keskusta.
Myös siipien alapuoli on tummanruskea. Yläpinnan silmätäplät toistuvat siipien alapuolella.

Esiintyminen: Suomen Lapissa ruijannokiperhosta tavataan Tenojoen ja sen sivujokien tuntumassa. (Havaintokartta)

Lentoaika: Kesäkuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Jokien hiekkatörmät, niitty- ja luhtarannat.

Kehitysvaiheet: Toukan pohjaväri on vaaleanvihreä tai harmaanruskea. Sen selässä ja kyljissä on pituussuunnassa tummia juovia. Toukka elää heinäkasveilla (ainakin lampaannadalla, Festuca ovina) ja talvehtii kahdesti.

Lähilajit: Muut nokiperhoset: metsä-, suo-, ruijan- ja lapinnokiperhonen. Ruijannokiperhosen polaris-alalajilla ei ole valkoisia täpliä takasiiven alapinnalla, mikä erotta sen suo- ja metsänokiperhosesta. Sillä on kuitenkin aina punaisia täpliä takasiivissä, toisin kuin kairanokiperhosella. Lapinnokiperhosella on taas tumma poikkivyö takasiipien alapinnalla, mitä kairannokiperhosella ei ole

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus.

23.6.1975, Juhani Hämäläinen leg.
Yläpinta, coll. A. & E. Ylönen, © A. & E. Ylönen
Alapinta, coll. A. & E. Ylönen, © A. & E. Ylönen