Tuominopsasiipi

Satyrium pruni

Heimo: Sinisiipiset (Lycaenidae)
Alaheimo: Lycaeninae
Tribus: Nopsasiivet (Eumaenini)
Suku: Satyrium

Tuntomerkit: Tuominopsasiipi on keskikokoinen nopsasiipi. Siipiväli on 25–36 mm. Naaraat ovat koiraita kookkaampia. Muuten sukupuolet ovat melko samannäköiset; naaraalla on etusiipien alapinnalla hieman enemmän mustia täpliä. Takasiiven takanurkassa on terävä kannus.
Siipien yläpuolen pohjaväri on tummanruskea. Koiraalla on etusiivellä pieni koirastäplä, naaraalla vuorostaan on lähellä etusiiven reunaa muutama epämääräinen harmaanoranssi täplä. Koiraalla on takasiiven takanurkassa pari oranssia täpliä. Naaraalla näitä täpliä on enemmän ja ne muodostavat lähes yhtenäisen vyön. Luonnossa tuominopsasiipien yläpintaa näkee vain lennossa, sillä levossa perhonen pitää siipiään supussa.
Alapuolella etusiiven poikki kulkee valkoinen juova ja ulompana näkyy parin kolmen mustan täplän rivi. Takasiiven alapinnalla on oranssi reunavyö, jonka sisäreunassa kulkee mustien täplien rivi. Sisempänä kulkee valkoinen juova, joka päättyy takasiiven alaosassa pyöreähköön, epäselvään ja katkonnaiseen W-kuvioon.

Esiintyminen: Harvinainen ja paikoittainen. Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. (Levinneisyyskartta).

Lentoaika: Yksi sukupolvi. Päälentoaika: kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Rehevien lehtimetsien reunat ja tiheiköt peltojen reunoilla, missä kasvaa tuomea ja vadelmaa, toukan ravintokasveja.

Elintavat: Perhonen näyttää suosivan valkoisia kukkia. Levätessään se pitää siipiään aina yhteen painettuina. Toisinaan se saattaa pysytellä paikoillaan tuntikausia nauttien ravinnokseen kirvojen erittämää mesikastetta.

Kehitysvaiheet:  Toukka elää tuomella ja vadelmalla. Muna talvehtii. Vihreät toukat kuoriutuvat aikaisin keväällä ja elävät pääosin yöaktiivisina. Ne syövät aluksi kukintoja ja myöhemmin lehtiä.

Lähilajit: Muut nopsasiivet. Tuominopsasiipiä voi helposti sekoittaa jalavanopsasiipeen, jonka W-kuvio on kuitenkin selkeämpi ja terävämpi. Jalavanopsasiiveltä vuorostaan puuttuu etusiiven alapinnan täplärivi.

Muuta: Tuominopsasiipi on kiitollinen valokuvauskohde, sillä usein se päästää valokuvaajan melko lähelle. Talvehtivia munia voi etsiä metsänreunojen tuomen oksilta

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

3.7.2014, Lohja, © Teppo Salmela
27.6.2014, Järvenpää, © Päivi Torkki
27.6.2014, Järvenpää, © Päivi Torkki
28.6.2011, Espoo, © Olli Pihlajamaa
6.7.2012, Hartola, © Heikki Tabell
Heinäkuu 1999, Hartola, © Heikki Tabell
Kopula, heinäkuu 1999, Hartola, © Heikki Tabell
Munia, 3.54.2015, Espoo, © Mika Schafroth