Häivänirkko

Leucodonta bicoloria

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Nirkot (Notodontidae)
Alaheimo: Kyttyränirkot
(Notodontinae)
Suku: Leucodonta

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit:

Esiintyminen: Lajia tavataan noin Iisalmen korkeudelle saakka. Levinneisyyskartta

Lentoaika: Lajia tavataan yksitellen jo toukokuun alussa, mutta päälentoaika sijoittuu kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin saakka. Tilastotietoa

Elinympäristö: Koivua vaativana lajina häivänirkon voi tavata lähes mistä vain.

Elintavat: Häivänirkko on yöaktiivinen perhonen; molemmat sukupuolet tulevat valolle (koiras naarasta paremmin). Aikuinen perhonen ei syö mitään.

Kehitysvaiheet: Naaras munii matalia kupumaisia vaaleanvihreitä ja helmiäisen hohtoisia munia kasoittain. Toukka käyttää ravinnokseen koivuja (Betula). Toukka koteloituu lehtien väliin kutomaansa kotelokoppaan.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

Nimimuoto f. bicoloria, koiras, 9.6.2018 Kangasala, © Esa Marjamäki
Nimimuoto f. bicolora, koiras, 23.6.2016, Hartola, © Heikki Tabell
Nimimuoto f. bicoloria, koiras, 22.6.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Muoto f. albida, 9.7.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Muoto f. albida, 29.5.2016, Hartola, © Heikki Tabell
Muoto f. albida, koiras, 30.5.2016, Hartola, © Heikki Tabell
Muoto f. albida, 27.5.2013, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Koiras, 2.6.2010, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen