Suohopeatäplä

Boloria aquilonaris

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Aurinkoperhoset (Heliconiinae)

Tribus: Hopeatäplät (Argynnini)

Suku: Boloria

 

Tuntomerkit: Suohopeatäplä on pienehkö, kirkkaan oranssinruskea hopeatäplä. Siipiväli on 29–37 mm. Koiras ja naaras ovat melko samannäköisiä. Naaraat ovat koiraita kookkaampia. Pohjois-Lapin yksilöt ovat punertavampia kuin eteläsuomalaiset lajitoverinsa.
Suohopeatäplän etusiivet ovat muodoltaan kapeat ja kulmikkaat, ja takasiiven etunurkassa on terävä, lähes 90 asteen kulma. Etusiiven poikki kulkee rivi melko suuria, samankokoisia tummia täpliä. Tummat reunakuviot ovat takasiivessä täytetyn kolmiomaiset, mutta etusiivessä heikompia. Etusiiven alimman siipisuonen yläpuolella olevassa kentässä on täplän lisäksi tumma kuvio, joka muistuttaa kahta vastakkaista kulmasuljetta: >-<. Etusiiven etureunalla, lähellä tyveä, on useimmiten kaksoispiste. Etusiiven keskialueen poikki kulkee mutkitteleva, mutta yhtenäinen tumma vyö.
Takasiiven alapinta on punaruskea. Siiven poikki kulkee kellertävä keskivyö, jonka sisäreunassa on kaksi pientä hopeatäplää.

Esiintyminen: Melko harvinainen koko maassa. (Levinneisyyskartta)

Lentoaika: Yksi sukupolvi: kesäkuun puolestavälistä elokuun alkuun, etelässä varhaisempi kuin Lapissa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Soiden reunat, rämeet ja suopohjoiset rantakaistaleet.

Kehitysasteet:  Naaras munii kellertävänvihreät munat yksitellen ravintokasville. Toukka elää karpalolla, suokukalla ja orvokeilla. Piikikäs keltamusta toukka talvehtii pienenä syömättä mitään. Lapissa toukka talvehtii todennäköisesti kahdesti.

Lähilajit:  Muut Boloria-suvun laijit. Suomen Lapin pohjoisosissa suohopeatäplää voidaan sekoittaa tunturihopeatäplään, joka on läheinen sukulaislaji. Tunturihopeatäplä on kellertävämpi, hailakamman värinen, ja sen siipien yläpinnan kirjailut ovat ohuemmat. Suohopeatäplälle tyypillinen >-< -kuvio puuttuu tunturihopeatäplältä.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

18.6.2013, Vuotsinsuo, Joroinen, © A. & E. Ylönen
10.7.2015, Hartola, © Heikki Tabell
13.6.2013, Vuotsinsuo, Joroinen, © A. & E. Ylönen
15.7.2016, Mutajärvi, Paltamo, © Olli Pihlajamaa
9.8.2012, Karhujärvi, Puolanka, © Olli Pihlajamaa
Parittelu, 6.7.2015, Kuopio, © Teppo Salmela
Parittelu, 13.6.2013, Vuotsinsuo, Joroinen, © A. & E. Ylönen
Parittelu, 13.6.2013, Vuotsinsuo, Joroinen, © A. & E. Ylönen
Parittelu, 6.7.2015, Kuopio, © Teppo Salmela