Kulmaritariyökkönen

Catocala nupta

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Ritariyökköset
(Erebinae)
Tribus:
Catocalini
Suku: Catocala

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit:

Esiintyminen: Laji on yleistynyt 2000-luvulla, mutta yleensä perhosta tavataan kerralla vain muutamia. Paikoittain laji kilpailee jo yleisimmän ritariyökkösen asemasta sini- ja keltaritariyökkösen kanssa. Kulmaritariyökköstä on tavattu jo Kuusamon korkeudelta saakka. Eniten havaintoja lajista on etelärannikon tuntumassa, mikä osittain selittyy harrastajien määrällä (tämä pätee myös monen muun lajin kohdalla). (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhosen lentoaika on melko pitkä, heinäkuun lopulta syyskuun loppuun saakka. Yleensä lento on huipussaan elokuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy lehti- ja sekametsissä sekä niiden reunoilla.

Elintavat: Perhonen on yöaktiivinen ja tulee etenkin syötille, mutta hyvin myös valolle. Puiden latvuksissa lepattelevien ritariyökkösten lento on omintakeista ja mystisen näköistä. Ritariyökkösten tapaaminen kukilta on harvinaista, mutta mahdollista. Lajiryhmän edustajia saattaa myös tavata aktiivisina valoisaan aikaan. Ritariyökköset tarvitsevat kokoonsa nähden hyvin vähän aikaa lentolihastensa lämmittämiseen – toisin sanoen: häirittyinä perhoset pyrähtävät lentoon lähes välittömästi, myös päivällä.

Kehitysvaiheet: Toukokuusta kesäkuuhun tavattava toukka elää piilottelevaa elämää pajuilla (Salix) ja joskus myös haavalla (Populus tremula). Toukka koteloituu yhteenkehräämiensä lehtien väliin tai puunkuoren rakoon. Ritariyökkösten toukat ovat loistavia naamioitujia ja niitä voi olla hyvin vaikea löytää. Hyviä keinoja ritariyökkösten toukkien etsimiseen ovat ravintokasvien karistelu ja otsalampun kanssa yöaikaan etsiminen. Valoisaksi ajaksi toukat kapuavat usein pois ravintokasvinsa oksilta puun rungolle ja saattavat myös siirtyä lähelle maanpinnan tasoa.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

23.8.2015, Hartola, © Heikki Tabell
27.7.2018, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen
17.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
20.8.2018, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen
Syötillä, 23.8.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Syötillä, 9.9.2014, Hartola, © Heikki Tabell