Kulmaritariyökkönen

Catocala nupta

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Ritariyökköset
(Erebinae)
Tribus:
Catocalini
Suku: Catocala

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 65-75 mm. Etusiivet oliivinruskehtavan harmaat, tumman harmaanruskeakehnäiset. Poikkiviirut kaksinkertaiset, terävähampaiset, tumman harmaanruskeat. Keskivarjo yleensä selvä. Munuaistäplä tumman harmaanruskeakeskinen ja -reunainen; sen takana pyöreä, vaaleanruskea täplä. Aaltoviiru vaalea, ulkopuolelta tummanharmaareunainen, hampaallinen. Ulkoreunan tuntumassa rivi mustia pilkkuja. Takasiivet helakanpunaiset; sisemmän mustan kaaren etuosassa selvä kuroutuma, ulompi vyö varsinkin etuosastaan huomattavan leveä; ripset valkeat. (Perhoswiki)

Esiintyminen: Laji on yleistynyt 2000-luvulla, mutta yleensä perhosta tavataan kerralla vain muutamia. Paikoittain laji kilpailee jo yleisimmän ritariyökkösen asemasta sini- ja keltaritariyökkösen kanssa. Kulmaritariyökköstä on tavattu jo Kuusamon korkeudelta saakka. Eniten havaintoja lajista on etelärannikon tuntumassa, mikä osittain selittyy harrastajien määrällä (tämä pätee myös monen muun lajin kohdalla). (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhosen lentoaika on melko pitkä, heinäkuun lopulta syyskuun loppuun saakka. Yleensä lento on huipussaan elokuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy lehti- ja sekametsissä sekä niiden reunoilla.

Elintavat: Perhonen on yöaktiivinen ja tulee etenkin syötille, mutta myös valolle. Puiden latvuksissa lepattelevien ritariyökkösten lento on omintakeista ja mystisen näköistä. Ritariyökkösten tapaaminen kukilta on harvinaista, mutta mahdollista. Lajiryhmän edustajia saattaa myös tavata aktiivisina valoisaan aikaan. Ritariyökköset tarvitsevat kokoonsa nähden hyvin vähän aikaa lentolihastensa lämmittämiseen – toisin sanoen: häirittyinä perhoset pyrähtävät lentoon lähes välittömästi, myös päivällä.

Kehitysvaiheet: Toukokuusta kesäkuuhun tavattava toukka elää piilottelevaa elämää pajuilla (Salix) ja joskus myös haavalla (Populus tremula). Toukka koteloituu yhteenkehräämiensä lehtien väliin tai puunkuoren rakoon. Ritariyökkösten toukat ovat loistavia naamioitujia ja niitä voi olla vaikea löytää. Hyviä keinoja ritariyökkösten toukkien etsimiseen ovat ravintokasvien karistelu ja otsalampun kanssa yöaikaan etsiminen. Valoisaksi ajaksi toukat kapuavat usein pois ravintokasvinsa oksilta puun rungolle ja saattavat myös siirtyä lähelle maanpinnan tasoa.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

31.7.2019, Espoo, © Helmut Diekmann
Syötillä, 9.9.2014, Hartola, © Heikki Tabell
Syötillä, 27.7.2018, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen
20.8.2018, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen
Syötillä, 23.8.2015, Hartola, © Heikki Tabell