Mustaluhtayökkönen

Celaena haworthii

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Korsiyökköset (Apameini)
Suku: Celaena

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Pienehkö, roteva yökkönen, siipiväli 23–30 mm. Etusiivet mustanruskeat, suonet osittain valkeahkot. Poikkiviirut kaksinkertaiset, epäselvät, ulompi vaaleatäytteinen, sen ulkopuoli vaihtelevassa määrin harmaa. Rengas- ja munuaistäplä pienet, valkorenkaiset tai usein valkotäytteiset, mustareunaiset. Aaltoviiru valkea, sen sisäpuolella mustia nuolitäpliä. Ulkoreunassa rivi pieniä, mustia puolikuita. Takasiivet ruskeanharmaat, ulkoreunasta tummemmat; keskitäplä tumma; ripset kellertävänvalkeat, tyviviiru ruskea.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Lajia tavataan lähes koko maasta. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi))

Lentoaika: Syksyinen laji; perhonen lentää heinäkuun loppupuolelta syyskuun puoliväliin saakka. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy kosteilla paikoilla, mutta yksittäisiä yksilöitä voi tavata muualtakin.

Elintavat: Perhonen on sekä yö- että päiväaktiivinen ja tulee sekä syötille että valolle, etenkin kosteilla paikoilla.

Kehitysvaiheet: Naaras munii ravintokasvien lehtituppiin puolipallonmuotoisia oljenkeltaisia munia. Toukka elää ravintokasvinsa varren sisällä lakastuttaen kasvin. Toukka suosii niittyvilloja, mutta elää myös vihvilöillä.

Lajista muualla: Lepiforum, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 20.09.2019

21.8.2017, Hartola, © Heikki Tabell
1.9.2017, Hartola, © Heikki Tabell
31.8.2016, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen
Syötillä, 18.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Syötillä, 18.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg