Eupithecia abietaria

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Kenttämittarit (Larentiinae)
Tribus: Pikkumittarit (Eupitheciini)
Suku: Eupithecia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Kuusensiemenmittari on isokokoinen ja leveäsiipinen pikkumittari. Perhosen siipiväli on 18–24 mm. Pohjaväriltään mittari on tumman harmaanruskea tai punaruskea. Keskipilkku on suuri ja musta ja sijaitsee lähellä sisempää poikkiviirua. Yleisvaikutelmaltaan siipien poikkiviirut ovat melko kulmikkaat. Siivenreunan vaalea aaltoviiru on voimakkaasti aaltoileva, joskus syvän sahakuvioinen.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Mittari on Etelä- ja Keski-Suomessa jokseenkin yleinen, joskin esiintymisalueillaan vähälukuinen. Tavattu pohjoisessa Rovaniemellä ja Muoniossa saakka. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen aloittaa lentonsa kesäkuun puolivälin tienoilla; varhaisimpia havaintoja on tehty jo kesäkuun alussa. Lentoa jatkuu heinäkuun lopulle.

Elinympäristöt: Perhonen lentää erityisesti vanhoissa kuusimetsissä tai avoimissa havumetsissä.

Elintavat: Perhonen lentää jo iltahämärissä; tulee melko huonosti valolle.

Kehitysvaiheet: Toukan ravintoa ovat erityisesti kuusen nuoret kävyt, syö myös nuoria männynkäpyjä. Laji talvehtii kotelona.

Muuta: Kuusensiemenmittarin lähilaji on kuusenkäpymittari, E. analoga. On erotettavissa analogasta yleensä suuremman siipivälin, kulmikkaiden poikkijuovien ja vaalean, voimakkaasti aaltoilevan aaltoviirun avulla.

Lajista muualla: Lepiforum, Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 10.2.2024 Heikki Tabell