Boloria polaris

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Aurinkoperhoset (Heliconiinae)
Tribus: Hopeatäplät (Argynnini)
Suku: Boloria

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 34–43 mm. Siivet päältä ruskeankeltaiset; tyvellä ruskehtavaa kehnää ja karvoitusta. Täplät mustia tai harmaanmustia; keskimmäinen täplärivi muodostaa poikkivyön.
Etusiipien alapuoli vaaleampi kuin yläpuoli; mustat täplät lähes yhtä selvät kuin yläpuolen. Takasiipien alapuoli samean punaruskea; tyven lähellä joitakin valkeita laikkuja. Keskisarassa tavallisesti selvä, valkea täplä. Diskaalialan täplävyö valkea, vahvasti punaruskeakehnäinen, polveilevan mustareunainen, siinä X:n muotoinen valkea täplä. Postdiskaalialan silmätäplärivin sisäpuolella valkeita, hampaanmuotoisia täpliä. Ulkoreunan valkoiset täplät tavallisesti selvät, reunaan päin kapenevat T:n tai sienen muotoiset. (Teksti: Harri Jalava, Laji.fi)

Uhanalaisuusarvio 2019: EN = Endangered – Erittäin uhanalainen (Punainen Kirja)

Esiintyminen: Suomessa lajia tavataan harvinaisena ja paikoittaisena Lapin korkeimmilla tuntureilla. Viimeiset havainnot Enontekiön tuntureilta ovat 1970-luvulta, mutta Tenojokea reunustavilla Utsjoen alueen tuntureilla laji elää edelleen. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Kesäkuun loppupuolelta heinäkuun puoleenväliin (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Tunturipaljakkaat ja -kankaat puurajan yläpuolella sekä puuttomat tundrat

Elintavat: Perhonen lentää hyvin nopeasti matalalla maanpinnan yllä.

Kehitysvaiheet: Toukka on heikosti ruskeanoroinen; selkäjuova ohut, ruskea; sivujuova leveä, vaalea. Se elää lapinvuokolla (Dryas octopetala), mahdollisesti myös liekovarpiolla (Cassiope tetragona). Toukka talvehtii kaksi kertaa: todennäköisesti ensin pienenä, toisen kerran 3. tai 4. toukkavaiheessa.

Lähilajit: Muut Boloria-suvun hopeatäplät

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, LuontoPortti, Perhoswiki

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 15.1.2023