Kuusikarvajalka

Calliteara abietis

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Villakkaat
(Lymantriinae)
Suku: Calliteara

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Molemmat sukupuolet ovat harmaankirjavia, koiras on naarasta kontrastikkaampi, naaras melko yksivärinen.

Esiintyminen: Paikoittaisesti Etelä- ja Keski-Suomessa. (Havaintokartta)

Lentoaika: Kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Yksi sukupolvi; loppukesän yksilöt ovat myöhästelijöitä. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Kuusimetsät.

Elintavat: Aikuinen perhonen ei syö mitään, sillä sen imukärsä on surkastunut lähes kokonaan pois. Perhoset keräävät kaiken tarvittavan aikuisajan energiansa toukkana. Yöaktiivinen. Koiras tulee melko hyvin valolle, naaras huonommin.

Kehitysvaiheet: Suomessa toukkaa tavataan pääasiassa metsäkuusilta, mutta se voi elää myös lehtikuusilla. Toukka talvehtii ja tulee joskus sisään joulukuusien mukana.

Lähilajit: Muut karvajalat (villa-, tuhka- ja rämekarvajalka).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, SPS, Suomen Lajitietokeskus

Koiras, 25.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 25.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 25.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 25.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 25.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Koiras, 25.8.2018, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, kasvatettu (e larva), heinäkuu 2017, © Håkan Söderholm
Naaras, kasvatettu (e larva), kesäkuu 2017, © Patrik Åberg
Naaras, kasvattetu (e larva), kesäkuu 2017, © Patrik Åberg
Toukka, 20.5.2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Toukka, 20.5.2017, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Kotelokehto kasvatusoloissa, kesäkuu 2017, © Håkan Söderholm
Kotelokehto, kasvatusoloissa, kesäkuu 2017, © Håkan Söderholm
Kotelokehto, kasvatusoloissa, kesäkuu 2017, © Patrik Åberg