Kehnämaayökkönen

Protolampra sobrina

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Protolampra

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 30–38 mm. Naaras on keskimäärin hiukan suurempi kuin koiras. Pää syvän ruosteenpunainen. Etusiivet samean tiilenpunaiset tai melko tumman purppuranruskeat, mustasirotteiset, varsinkin tyvestä ja etureunasta harmaakehnäiset. Poikkiviirut epäselvät, tummat, tyvi- ja sisempi poikkiviiru aaltoilevat, ulomman hampaiden kohdalla enemmän tai vähemmän erillinen pilkkurivi. Keskivarjo hiukan pohjaa tummempi. Rengas- ja munuaistäplä epäselvästi ruskeareunaiset; rengastäplä pyöreä; munuaistäplän takaosa tumma. Aaltoviiru jonkin verran pohjaa vaaleampi. Takasiivet samean ruskeanharmaat, tyvestä ja sisäreunasta vaaleammat; ripset punertavat. (Perhoswiki)

Esiintyminen: Yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa, ainakin Kainuun korkeudelle saakka. Tavattu lähes pohjoisinta Lappia myöten. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää heinäkuun alusta elokuun loppuun. Lennon huippu sijoittuu heinä-elokuun vaihteeseen. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji suosii havu- ja sekametsiä sekä kanervakankaita.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee valolle ja syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka elää syys-kesäkuussa esimerkiksi pihlajalla (Sorbus aucuparia), kanervalla (Calluna vulgaris), juolukalla (Vaccinium uliginosum) ja ruusulla (Rosa) talvehtien pienenä. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

26.7.2017, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen
4.8.2017, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen
29.7.2015, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen