Kilpiruuniyökkönen

Xestia c-nigrum

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Xestia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 33–41 mm. Koiraan tuntosarvet ripsiset. Kaulus edestä vaalean harmahtavanokra. Etusiivet tumman violetinharmaat tai punertavanruskeat, jolloin tyvisarake ja ulkosarakkeen ulkopuolisko tummemmat. Tyvipoikkiviiru vaalea, tyvipuolelta mustareunainen, sen ulkopuolella siipitaitteessa musta varjolaikku. Sisempi poikkiviiru vaalea, takaviisto, ulkopuolelta mustareunainen; ulompi vain heikosti pohjaa vaaleampi, taipunut, heikosti hampaallinen, ulkopuolelta tummempireunainen. Keilatäplä pieni, kärjestä mustareunainen. Rengastäplä tylpän kolmikulmainen, ruskehtavanvalkea, sulautuu ruskehtavanvalkeaan laikkuun etureunassa; munuaistäplä mustareunainen, edestä ruosteenpunainen, takaa purppuranruskea, siinä ruskea rengas. Keskisarka musta tai tumman harmaanruskea sisemmästä poikkiviirusta munuaistäplään. Aaltoviiru heikosti mutkainen, päättyy etureunassa mustaan täplään. Ulkoreunassa rivi mustia pilkkuja. Takasiivet okranvalkeahkot, suonien kohdalta ruskeansävyiset; ulkoreunassa tumma varjo; ripset vaaleat.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on yleinen Etelä-Suomessa. Pohjoisimmat havainnot ovat Rovaniemeltä saakka. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen lentää ensimmäisenä sukupolvena kesäkuusta heinäkuuhun ja toisena runsaslukuisempana polvena elokuusta lokakuuhun. (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Lehti- ja sekametsät, niityt ja kedot

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee hyvin valolle ja syötille.

Kehitysvaiheet: Moniruokainen toukka elää esimerkiksi nokkosella (Urtica dioica), maitohorsmalla (Epilobium angustifolium), pihatähtimöllä (Stellaria media) ja kissankäpälällä (Antennaria) talvehtien välillä keskenkasvuisena. Laji koteloituu kotelokoppaan maahan.

Lajista muualla: Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 23.09.2019

25.9.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
16.7.2019, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen
16.7.2019, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen