Rusokevätyökkönen

Cerastis leucographa

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Maayökköset (Noctuini)
Suku: Cerastis

← EdellinenSeuraava →

Esiintyminen: Laji on yleinen ainakin Pohjois-Savoon asti ja sitä on tavattu noin Oulun korkeudelle saakka. (Havaintokartta)

Lentoaika: Ensimmäiset yksilöt tavataan aikaisina vuosina maalis-huhtikuussa. Lennon huippu sijoittuu huhti-toukokuuhun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Lajille ominaisia ympäristöjä ovat lehti- ja sekametsät, linjanpohjat, hakkuu-aukeat, joutomaat ja pensaikkoiset aukiot.

Elintavat: Kylminä öinä yökköset lentävät usein vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen. Ravintoa etsiessään ne kohmettuvat pajujen kukille tai oksille tai puiden rungoille. Päivisin löytää toisinaan myös vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia yksilöitä puiden oksilta ja rungoilta.

Kehitysvaiheet: Polyfagi (moniruokainen) toukka elää esimerkiksi mustikalla (Vaccinium myrtillus), mataroilla (Galium) ja suolaheinillä (Rumex). Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (ns. koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

3.5.2017, Hartola, © Heikki Tabell
12.5.2017, Hartola, © Heikki Tabell
3.5.2017, Hartola, © Heikki Tabell
12.7.2017, Hartola, © Heikki Tabell
5.5.2016, Hartola, © Heikki Tabell
10.5.2015, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg