Earias vernana

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Venhokkaat (Nolidae)
Alaheimo: Vihervenhokkaat Cloephorinae
Tribus: Isovenhokkaat (Cloephorini)
Suku: Earias

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Poppelivenhokas, joissakin lähteissä poppelikääriäisvenhokas, on pieni, vihertävänsävyinen yöperhonen. Siipiväli on 18–23 mm; naaraat ovat hieman koiraita suurempia. Pää ja kaulus ovat valkeat; keskiruumis on vihertävänvalkea ja takaruumis harmaanvalkoinen. Etusiipi on leveä, lyhyt ja kolmiomainen. Siiven väri on vihertävän valkoinen ja siiven poikki kulkee kaksi sumeareunaista vihreää poikkiviirua. Etusiiven kärki ja ulkoreunus ovat tummemmin vihreitä, usein myös hivenen kellertävä. Siipiripset ovat valkoiset. Takasiivet ovat valkoiset.

Uhanalaisuusarvio 2019: Arviointiin soveltumaton (Punainen Kirja)

Esiintyminen: Lajin levinneisyys ulottuu Pohjois-Afrikasta Etelä- ja Keski-Euroopan poikki Baltiaan; Baltiassa perhonen on viime vuosina levinnyt Etelä-Viron korkeudelle. Tanskassa ja Ruotsin eteläosissa laji esiintyy hyvin paikoittaisesti. Elo-syyskuun vaihteessa 2011 löytyi yksi koirasyksilö Hankoniemeltä. Vuoden 2021 heinäkuussa havaittiin yksi poppelivenhokas Helsingistä, ja vuonna 2022 laskettiin kolme havaintoa (Hangosta, Kirkkonummelta ja Lohjalta). (Havaintokartta -2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: touko-elokuu

Elinympäristö: Hopeapoppelia (Populus alba) kasvavat kuivat, lämpimät alueet kuten puistot ja teiden varret

Elintavat: Perhonen aloittaa lentonsa iltahämärässä; lento kestää muutaman tunnin (sinä aikana perhonen tulee valolle) ja päättyy jo ennen puolta yötä. Päivisin perhonen oleskelee lehdillä ja oksistossa. Laji on helpompaa löytää toukkana kuin aikuisena perhosena.

Kehitysvaiheet: Naaras munii munat yksittäin lehden alapinnalle. Toukka elää elo-syyskuussa hopeapoppelilla (Populus alba) yhteenkehrättyjen kärkiversojen välissä. Koteloituu pergamenttimaiseen, ruskeaan kotelokoppaan. Kotelo talvehtii.

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus, Suomen Perhostutkijain Seura

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 19.1.2023 Helmut Diekmann