Polyommatus icarus

Heimo: Sinisiipiset (Lycaenidae)
AlaheimoLycaeninae
Tribus: Sinisiivet (Polyommatini)
SukuPolyommatus

← Edellinen │ Seuraava →

Tuntomerkit: Hohtosinisiipi on keskikokoinen, toisinaan myös suurehko sinisiipi. Koiraat ovat yleensä naaraita kookkaampia. Siipiväli on 23–35 mm.
Koiras on päältä vaalean violetinsininen ja siipien musta reunajuova on kapea ja selvärajainen. Siipisuonet ovat vaaleita, mutta saattavat tummua reunaa kohti. Naaraan yläpinta voi vaihdella sinisestä ruskeaan. Naaraan etu- ja takasiiven yläpintoja koristavat oranssit kuutäplät; takasiivessä on lisäksi mustat reunustäplät vaaleansinisine täytteineen.
Alapinnan pohjaväri on koiraalla siniharmaa ja naaraalla ruskehtavanharmaa. Alapinnan kuviot ovat molemmilla sukupuolella voimakkaampia ja kirkkaampia kuin hopeasinisiivellä. Takasiiven oranssien täplien vyö kulkee siiven koko ulkoreunaa pitkin ja jatkuu myös etusiivellä, mutta siellä täplät ovat usein hailakampia ja vähemmän selkeitä. Etusiiven tyvessä on kaksi mustaa pistettä, joiden koko vaihtelee (toisinaan ne puuttuvat kokonaan). Takasiiven täplärivin keskellä on vaalea kiilakuvio (kuin lehtosinisiivellä). Erona lehtosinisiipeen voidaan pitää se, että hohtosinisiivellä takasiiven alapinnan mustat täplät muodostavat suoran kulman.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Lapissa harvinaisempi. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Yksi sukupolvi kesäkuun loppupuolelta heinäkuun loppuun. Lämpiminä kesinä saattaa esiintyä toinen sukupolvi elo-syyskuussa.

Elinympäristö: Avoimet maastot, niityt, kedot, pellon- ja metsänreunat, tienvarret

Kehitysvaiheet: Toukka elää hernekasveilla ja talvehtii keskenkasvuisena.

Lähilajit: Muut Polyommatus-suvun sinisiivet, Suomessa lähinnä hopeasinisiipi

Lajista muuallaWikipediaLuontoPorttiLepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 13.4.2024