Ruosteyökkönen

Eriopygodes imbecilla

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Kirjoyökköset (Eriopygini)
Suku: Eriopygodes

← EdellinenSeuraava →

Esiintyminen: Melko yleinen eteläisen Suomen laji, joka kuitenkin puuttuu kokonaan länsirannikolta noin 100 km itään. Tämä johtunee nuoren toukan ruusuruohosidonnaisuudesta. Pohjoisimmat havainnot ovat noin Kainuuna korkeudelta. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää kesä-heinäkuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji elää hyvin monenlaisissa eri ympäristöissä.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee valolle ja hieman huonommin syötille. Naarasta tapaa harvemmin kuin koirasta.

Kehitysvaiheet: Moniruokainen toukka elää nuorena ruusuruohon (Knautia arvensis) kukinnoilla ja isompana muillakin ruohoilla ja heinillä talvehtien keskenkasvuisena. Toukka koteloituu maahan.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

25.6.2016, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Naaras, 8.7.2015, Haapaniemi, Kuopio, © Patrik Åberg