Pontia edusa

Heimo: Kaaliperhoset (Pieridae)
Alaheimo: Kaaliperhoset (Pierinae)
Tribus: Pierini
Suku: Pontia

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Sinappiperhonen on vilkkaasti lentävä keskikokoinen perhonen. Siipiväli on 35–47 mm.
Siipien pohjaväri on valkoinen. Etusiiven kärjissä on tummat, valkotäpläiset laikut. Lisäksi etusiivessä on musta keskitäplä.
Takasiiven alapinnassa on vihreän ja valkoisen kirjava kuviointi, joka muistuttaa auroraperhosen pitsimäistä kuviointia.

Uhanalaisuusarvio 2019: Arviointiin soveltumaton

Esiintyminen: Sinappiperhonen saapuu maahamme vaeltajana epäsäännöllisin välein. Esimerkiksi kesällä 2011 se vaelsi suurin joukoin Suomeen. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Yleensä heinä-elokuun vaihteen tienoilla. Heinäkuussa vaeltaneiden jälkeläiset ovat lämpiminä syksyinä lennossa syyskuussa.

Elinympäristöt: Avoimet maastot, niityt, kedot, joutomaat, rypsipellot

Kehitysvaiheet: Toukka syö ristikukkaiskasveja kuten pölkkyruohoa ja rannikolla myös merisinappia. Kotelo talvehtii, mutta ei selviä Suomen talvesta.

Lähilajit: Sinappiperhonen muistuttaa auroraperhosen naarasta. Sinappiperhosen takasiipien alapuolen kuviointi on kuitenkin selkeämpi kuin auroraperhosen pitsimäisen ”riekaleinen” kuvio. Lisäksi sinappiperhonen lentää yleensä vasta loppukesällä, ja silloin auroraperhosen lentoaika on jo päättynyt. Sinappiperhosen lähimmät sukulaiset ovat arosinappiperhonen (Pontia chloridice) ja alppisinappiperhonen (Pontia callidice). Kumpaakin lajia on havaittu Suomessa vain muutaman kerran.

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 19.2.2024