Sinappiperhonen

Pontia edusa

Heimo: Kaaliperhoset (Pieridae)
Alaheimo: Kaaliperhoset (Pierinae)
Tribus: Pierini
Suku: Pontia

 
← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Sinappiperhonen on vilkkaasti lentävä keskikokoinen perhonen. Siipiväli on 35–47 mm.
Siipien pohjaväri on valkoinen. Etusiiven kärjissä on tummat, valkotäpläiset laikut. Lisäksi etusiivessä on musta keskitäplä.
Takasiiven alapinnassa on vihreän ja valkoisen kirjava kuviointi, joka muistuttaa auroraperhosen pitsimäistä kuviointia. Naaraan kuviointi on voimakkaampaa kuin koiraan.

Esiintyminen: Sinappiperhonen saapuu maahamme vaeltajana epäsäännöllisin välein. Esimerkiksi kesällä 2011 se vaelsi suurin joukoin Suomeen. (Havaintokartta)

Lentoaika: Yleensä heinä-elokuun vaihteen tienoilla. Heinäkuussa vaeltaneiden jälkeläiset ovat lämpiminä syksyinä lennossa syyskuussa. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Avoimet maastot, niityt, kedot, joutomaat, rypsipellot.

Kehitysvaiheet: Toukka syö ristikukkaiskasveja kuten pölkkyruohoa ja rannikolla myös merisinappia. Kotelo talvehtii, mutta ei selviä Suomen talvesta.

Lähilajit: Sinappiperhonen muistuttaa auroraperhosen naarasta. Sinappiperhosen takasiipien alapuolen kuviointi on kuitenkin selkeämpi kuin auroraperhosen pitsimäisen ”riekaleinen” kuvio. Lisäksi sinappiperhonen lentää yleensä vasta loppukesällä (heinä-elokuussa), ja silloin auroraperhosen lentoaika on jo päättynyt. Sinappiperhosen lähimmät sukulaiset ovat arosinappiperhonen (Pontia chloridice) ja alppisinappiperhonen (Pontia callidice). Kumpaakin lajia on havaittu Suomessa vain muutaman kerran.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

25.7.2011, Rantasalmi, © Helmut Diekmann
28.7.2011, Hartola, © Heikki Tabell
29.7.2011, Rantasalmi, © Helmut Diekmann
11.9.2011, Kangasala, © Esa Marjamäki
29.7.2011, Rantasalmi, © Helmut Diekmann
Parittelu, 11.9.2011, Kangasala, © Esa Marjamäki