Isonokkayökkönen

Hypena proboscidalis

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Nokkayökköset
(Hypeninae)
Suku: Hypena

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit:

Esiintyminen: Lajia tavataan yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa aina Oulun korkeudelle saakka. Yksittäisiä havaintoja on myös pohjoisempaa. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää kesäkuusta elokuun loppuun saakka. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji ei paljoa elinympäristöltään vaadi, joten sitä voi tavata lähes kaikkialta. Varmin tapa perhosten löytämiseen on nokkosten seassa kävely. Tuossa puuhassa kannattaa kuitenkin muistaa pitkät housut!

Elintavat: Isonokkayökkönen on aktiivinen öisin, mutta myös päivisin, etenkin pilvisellä säällä. Tulee hyvin valolle, mutta syötille vain harvoin.

Kehitysvaiheet: Heinäkuusta toukokuuhun elävä ja välissä keskenkasvuisena talvehtiva toukka syö nokkosta (Urtica dioica). Toukka koteloituu yhteenkehräämiensä nokkosen lehtien väliin.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, SPS, Laji.fi

20.7.2010, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
17.7.2010, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
16.6.2016, Suomenoja, Espoo, © Olli Pihlajamaa
17.7.2008, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
29.6.2016, Järvenpää, © Päivi Torkki
29.6.2016, Järvenpää, © Päivi Torkki
Täysikasvuinen toukka, 28.6.2015, Turku, © Håkan Söderholm
Täysikasvuinen toukka, 28.6.2015, Turku, © Håkan Söderholm