Acronicta psi

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Iltayökköset (Acronictinae)
Suku: Acronicta

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 33–43 mm. Etusiivet leveämmät kuin lajilla A. tridens; puhtaan vaaleanharmaat, kuviot häipyvät, mustat. Tyvijuomu melko ohut. Sisempi poikkiviiru yleensä takaosastaan yksinkertainen tai häipyvä, melko usein kaksinkertainen; sen etureunatäplät yhtä vahvat; ulompi musta, sisäpuolelta vaaleareunainen, etureunassa kaksinkertainen. Keskivarjo näkyvissä etureunassa. Yökköstäplät mustareunaiset, lähekkäin, niitä yhdistävä juova pieni tai puuttuu. Ulkosarakkeessa diskaalitaitteessa hieno, musta pitkittäisjuomu, joka risteää ulomman poikkiviirun kanssa. Takakulmassa melko ohut pitkittäisjuova, joka risteää ulomman poikkiviirun kanssa ja on lähes aina erillään ripset läpäisevästä pienestä juovasta. Aaltoviiru puuttuu. Ulkoreunassa rivi mustia pilkkuja, jotka laajenevat vähäisiksi mustiksi täpliksi valkeissa ripsissä. Koiraan takasiivet valkoiset, tummempireunaiset; naaraan takasiivet suunnilleen yhtä tummat kuin etusiivet.

Uhanalaisuusarvio: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on yleinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisin ilmoitettu havainto on Torniolta. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle

Elinympäristöt: Lajin tyypillisiä elinympäristöjä ovat esimerkiksi metsänreunat, taimikot, pihapiirit ja puutarhat.

Elintavat: Yöaktiivinen nuoliyökkönen tulee hyvin valolle ja etenkin syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka musta, karvat lyhyemmät kuin lajilla A. tridens; selkäjuova leveä, keltainen. Takaruumiin 1. jaokkeessa pitkä, kapea, musta kyttyrä; 8. jaokkeessa pieni kohouma. Sivujuova leveä, valkeahko; sen ja selkäjuovan välisessä mustassa alueessa punaisia poikkiviiruja. Pää musta. Heinä-syyskuussa; polyfagi (moniruokainen) lehtipuilla ja pensailla. Koteloituu lahoon puuhun. Kotelo talvehtii.

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 11.3.2024