Tammiraitayökkönen

Orthosia cerasi

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Raitayökköset (Orthosiini)
Suku: Orthosia

← EdellinenSeuraava →

Esiintyminen: Etelä-Suomessa laji on yleinen, etenkin tammimetsissä. Viime vuosina laji on levinnyt hieman pohjoiseen päin. Pohjoisin havainto on jopa Kuopiosta saakka. (Havaintokartta)

Lentoaika: Huhtikuun puolivälistä toukokuun loppupuolelle. Lennon huippu sijoittuu yleensä vapun tienoilla (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy tammilehdoissa, lehti- ja sekametsissä.

Elintavat: Yöaktiivinen tammiraitayökkönen tulee hyvin valolle, mutta heikommin syötille – ainakin osittain siksi, että pajut kukkivat lajin lentoaikana ja tarjoavat sille riittävän ravintolähteen. Kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen, minkä jälkeen ne kohmettuvat ravintoa etsiessään pajujen kukille, oksille tai puiden rungoille. Päivisin löytää toisinaan vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia raitayökkösiä puiden oksilta ja rungoilta.

Kehitysvaiheet: Toukka elää toukokuusta heinäkuuhun etupäässä tammella (Quercus), mutta myös muilla lehtipuilla, kuten lehmuksella (Tilia) ja pajuilla (Salix), yhteenkehräämiensä lehtien välissä. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (ns. koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

21.4.2017, Espoo, © Patrik Åberg
21.4.2017, Espoo, © Patrik Åberg
10.5.2016, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann