Tammiraitayökkönen

Orthosia cerasi

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Raitayökköset (Orthosiini)
Suku: Orthosia

Esiintyminen: Etelä-Suomessa laji on yleinen, etenkin tammimetsissä. Viime vuosina laji on levinnyt hieman pohjoiseen päin. Pohjoisin havainto on jopa Kuopiosta saakka. (Havaintokartta)

Lentoaika: Aikaisimpia yksilöitä voi vuodesta riippuen tavata jo maalis-huhtikuun vaihteessa, mutta yleensä vasta huhtikuussa. Lennon huippu sijoittuu huhti-toukokuun vaihteeseen. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy tammilehdoissa, mutta myös lehti- ja sekametsissä.

Elintavat: Yöaktiivinen tammiraitayökkönen tulee hyvin valolle, mutta heikommin syötille – ainakin osittain siksi, että pajut kukkivat lajin lentoaikana ja tarjoavat sille riittävän ravintolähteen. Kylminä öinä yökköset lentävät vain vähän aikaa auringonlaskun jälkeen, minkä jälkeen ne kohmettuvat pajujen kukille, oksille tai puiden rungoille ravintoa etsiessään. Päivisin löytää toisinaan vastakuoriutuneita tai päivälevolla olevia raitayökkösiä puiden oksilta ja rungoilta.

Kehitysvaiheet: Toukka elää toukokuusta heinäkuuhun etupäässä tammella (Quercus), mutta myös muilla lehtipuilla, kuten lehmuksella (Tilia) ja pajuilla (Salix), yhteenkehräämiensä lehtien välissä. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona, jonka sisällä on täysin kehittynyt aikuinen perhonen (ns. koteloimago).

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

21.4.2017, Espoo, © Patrik Åberg
21.4.2017, Espoo, © Patrik Åberg
10.5.2016, Hannusjärvi, Espoo, © Helmut Diekmann