Pikkuritariyökkönen

Catocala pacta

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Ritariyökköset
(Erebinae)
Tribus:
Catocalini
Suku: Catocala

Tuntomerkit: Pieni ritariyökkönen, siipiväli 47–56 mm, suhteellisen hento ja kapeasiipinen. Takaruumis on päältä karmiininpunainen. Etusiivet tasaisen harmaat.

Esiintyminen: Lajia on tavattu Oulun korkeudelta saakka, mutta runsaimmillaan se on etelärannikolla. Yleensä lajia tavataan yksittäin, mutta oikeanlaisilla paikoilla pikkuritariyökkönen voi olla hyvinkin runsas. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää heinäkuun lopulta syyskuuhun saakka. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Rantaluhdat, joilla kasvaa pajua.

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee sukunsa muiden lajien tapaan hyvin syötille, mutta toisinaan myös valolle.

Kehitysvaiheet: Muna talvehtii. Touko-kesäkuussa kapealehtisillä pajuilla (Salix) elävää toukkaa tavataan etenkin rantojen läheisyydestä. Toukkaa voi etsiä yöaikaan rantapajuja karistelemalla. Toukka koteloituu lehtien väliin maahan.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, SPS, Laji.fi

Syötillä, 16.8.2016, Espoo, © Helmut Diekmann
Syötillä, 19.8.2016, Espoo, © Helmut Diekmann
Syötillä, 19.8.2016, Espoo, © Helmut Diekmann