Isohangokas

Cerura vinula

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Nirkot (Notodontidae)
Alaheimo: Hangokkaat
(Ceruniae)
Suku: Cerura

← Edellinen Seuraava →

Esiintyminen: Lajia on tavattu lähes koko Suomesta pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Isohangokas on melko yleinen koko esiintymisalueellaan. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää huhtikuun lopusta kesäkuun loppuun saakka. Lennon huippu osuu toukokuun puoliväliin. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy metsänreunoilla, hakkuuaukeilla, voimalinjojen alusilla ja tienpientareilla, joilla kasvaa pajua tai haapaa.

Elintavat: Perhonen on yöaktiivinen eikä syö aikuisena enää mitään, vaan kerää kaiken tarvitsemansa ravinnon toukkana. Perhonen tulee valolle.

Kehitysvaiheet: Naaras munii ravintokasvin lehtien yläpinnoille yleensä joko yhden tai kaksi munaa lehteä kohdin. Isohangokkaan sukkulan muotoisia ruskeita munia voi etsiä lehdiltä touko-kesäkuussa. Lajin erikoisen näköinen toukka käyttää ravinnokseen haapaa (Populus tremula) ja pajuja (Salix). Toukkaa on helppo löytää syömäjälkien perusteella, sillä se syö oksien kärjet paljaiksi. Häirittynä toukka työntää peräpäässään olevista hankomaisista putkista punaiset rihmamaiset lisäkkeet, joita se heiluttelee pelotellakseen uhkaajaansa. Pään alapuolella on rako, josta häiritty toukka ruiskuttaa kirpeätä rauhasnestettä (muurahaishappoa). Toukka koteloituu taitavasti naamioituun kotelokoppaan puun rungolle tai kaarnanpalalle karikkeeseen. Kotelokoppa koostuu rungosta irrotettusta purusta ja jäkälän palasista ja kuivuu nopeasti hyvin kovaksi. Laji talvehtii kotelona.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijainseura, Suomen Lajitietokeskus

Koiras, kasvatettu (ex ovo), toukokuu 2019, © Helmut Diekmann
Naaras, kasvatettu (ex ovo), toukokuu 2019, © Helmut Diekmann
Naaras, kasvatettu (ex ovo), toukokuu 2019, © Helmut Diekmann
Kasvatettu (e larva), toukokuu 2013, Kangasala, © Esa Marjamäki
Kasvatettu (e larva), toukokuu 2013, © Håkan Söderholm
Kasvatettu (e larva), toukokuu 2013, © Håkan Söderholm
Pieni toukka, 16.6.2012, Kaarina, © Håkan Söderholm
Keskenkasvuinen toukka, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg
Lähes täysikasvuinen toukka, 15.7.2016, Vantaa, © Mika Schafroth
Ennen viimeistä nahanluontia, 26.7.2016, Vantaa, © Mika Schafroth
Täysikasvuinen toukka, 12.7.2017, Nuuksio, Espoo, © Olli Pihlajamaa
Täysikasvuinen toukka, 25.7.2015, Kangasala, © Esa Marjamäki
Täysikasvuinen toukka, 12.7.2014, Kangasala, © Esa Marjamäki
Toukan "valenaama", 12.7.2017, Nuuksio, Espoo, © Olli Pihlajamaa
Koteloitumisvalmis toukka aloittaa kotelokoppansa kutomisen, © Patrik Åberg
Kotelokoppa on melkein valmis, © Patrik Åberg
Toukka kutomassa kotelokehtoaan, 19.7.2011, Kangasala, © Esa Marjamäki
Kotelokoppa, kasvatuksessa, kesäkuu 2017, © Håkan Söderholm