Kirjopapurikko

Lopinga achine

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)

Alaheimo: Heinäperhoset (Satyrinae)

Tribus: Satyrini

Suku: Lopinga

 
← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Kirjopapurikko on keskikokoinen päiväperhonen; siipien kärkiväli on noin 39–50 mm. Naaraat ovat hieman koiraita kookkaampia.
Siipien pohjaväri on harmaanruskea ja etusiiven ulkoreunaa koristaa viisi mustaa pyöreää täplää. Täpliä ympäröi kellertävät renkaat. Etusiiven etureunassa on vaalea kiilamainen laikku. Takasiiven ulkoreunaa rivittää kolme tai neljä mustaa rengastäplää.
Alapuolelta perhonen on myös harmaanruskea, ja molempien siipien reunoja kiertää kaksi vaaleaa poikkijuovaa. Juovien vieressä kulkee huomattavan suurten, tummien silmätäplien rivi. Täpliä ympäröi kellertävä rengas ja täplien keskellä on valkoinen piste. Täplärivin lähellä, sisempänä, on sekä etu- että takasiivessä vaalea kiilamainen juova.

Esiintyminen: Laji esiintyy Suomessa harvinaisena Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla. Kirjopapurikko on tullut Suomeen vasta 1900-luvun alkupuolella. Perhonen on rauhoitettu ja luokitellaan vaarantuneeksi. (Havaintokartta)

Lentoaika: Kesäkuun puolivälistä heinäkuun loppuun. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Perhonen on metsälaji ja siihen voi törmätä valoisissa suonlaitakuusikoissa. Esiintymisalueillaan laji on vähälukuinen ja kannat ovat pieniä.

Kehitysvaiheet: Toukat elävät eri heinäkasveilla. Laji talvehtii toukkana.

Lähilajit: Muut papurikkojen sukuun kuuluvat lajit.

Muuta: Sana papurikko viittaa alun perin hevoseen, jonka karvassa on pyöreitä, toisen sävyisiä laikkuja. Tätä kuviointia tarkoittava sana on lainattu myös papurikkoperhosille.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

2.7.2017, Hattula, © Teppo Salmela
2.7.2017, Hattula, © Teppo Salmela
2.7.2017, Hattula, © Teppo Salmela
28.6.2015, Hattula, © Olli Pihlajamaa
28.6.2015, Hattula, © Helmut Diekmann
2.7.2017, Hattula, © Teppo Salmela
28.6.2015, Hattula, © Heikki Tabell
28.6.2015, Hattula, © Olli Pihlajamaa
Perhosen habitaatti, Hattula, © Teppo Salmela