Rakkayökkönen

Anarta melanopa

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Tarhayökköset (Hadenini)
Suku: Anarta

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Pienehkö yökkönen; siipiväli 22–27 mm. Etusiivet harmaat, ruskeavarjoiset. Poikkiviirut mustat, enemmän tai vähemmän katkonaiset. Keilatäplä pieni, mustareunainen. Yökköstäplät mustat tai mustareunaiset. Aaltoviirun sisäpuolella mustahkoja nuolitäpliä, jotka etureunassa ja keskisaran ulkopuolella yhtyvät muodostaen laikkuja. Ulkoreunassa rivi mustia poikkijuovia. Ripset valko- ja ruskeatäpläiset. Takasiivet valkeat, ulkoreunassa leveä, musta vyö; keskitäplä suuri, musta; siiven tyvi ja sisäreuna savuisen harmaanruskeat; ripset puhtaan valkeat.

Uhanalaisuusarvio 2019: NT = Near threatened – Silmälläpidettävä (Punainen Kirja)

Esiintyminen: Laji esiintyy ainoastaan Tunturi-Lapissa. (Havaintokartta –2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Kesäkuun lopulta heinäkuun loppuun. Lentoaika vaihtelee jonkin verran Pohjois-Lapin sääolosuhteiden mukaan (Tilastotietoa –2016)

Elinympäristöt: Tunturien paljakat, koivuvyöhykkeen suot ja kankaat, metsävyöhykkeen rämeet

Elintavat: Aikuinen perhonen on päiväaktiivinen ja lentää aurinkoisessa kelissä vauhdikkaasti.

Kehitysvaiheet: Toukka purppuranroosa; selkäjuova okranvalkeahko, tummanharmaareunainen; sivuselkäjuova valkea, mustareunainen, sen ylä- ja alapuolella takaruumiissa rivi mustia, viistoja kuvioita; sivujuova valkoinen. Pää ruskea. Elää nurmitattarella (Bistorta vivipara), variksenmarjalla (Empetrum nigrum), juolukalla (Vaccinium uliginosum), lapinvuokolla (Dryas octopetala) ym. Talvehtii 1. kerran keskenkasvuisena, 2. kerran kotelona.

Lajista muualla: Lepiforum, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 25.09.2019

13.7.2012, Fløya, Tromsø, Troms, Norja, © Olli Pihlajamaa
13.7.2012, Fløya, Tromsø, Troms, Norja, det. Harri Jalava, © Olli Pihlajamaa
8.7.2014, Duolljehuhput, Enontekiö, © Olli Pihlajamaa