Ruskokärsäyökkönen

Paracolax tristalis

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Hämyköt (Erebidae)
Alaheimo: Kärsäyökköset
(Herminiinae)
Suku: Paracolax

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit:

Esiintyminen: Pohjoisimmat havainnot jopa Kainuusta asti. Pääpiirteissään levinneisyysalueen pohjoisraja sijaitsee Pohjois-Savon eteläosan korkeudella ja lännessä hieman etelämpänä. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää kesäkuun lopulta aina elokuun alkuun saakka. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji viihtyy etenkin kedoilla ja lämpimillä paikoilla kuten rinteillä, joilla kasvaa yksittäisiä puita.

Elintavat: Ruskokärsäyökkönen tulee hyvin valolle ja toisinaan myös syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka elää elokuusta kesäkuuhun etenkin tammen (Quercus robur), mutta myös lepän (Alnus), pajujen (Salix) ja vadelman (Rubus idaeus) maahan pudonneilla lahoavilla lehdillä talvehtien välillä keskenkasvuisena. Toukka koteloituu yhteenkehräämiensä lehtien väliin.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, SPS, Laji.fi

15.7.2015, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen
30.7.2015, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen
30.7.2017, Tiemassaari, Rantasalmi, © Allan Nyyssönen