Herttakangasyökkönen

Coranarta cordigera

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Tarhayökköset (Hadenini)
Suku: Coranarta

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit:

Esiintyminen: Yleinen koko maassa. (Havaintokartta)

Lentoaika: Lentää touko-heinäkuussa.  (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Elää etenkin soilla, mutta laji ei ole kovin vaatelias, joten sitä voi tavata myös ojitetuilta alueilta ja kosteista painanteista, esimerkiksi kalliomänniköistä. Pohjoisessa laji elää kuivemmillakin paikoilla.

Elintavat: Laji on päiväaktiivinen ja lentää aurinkoisella kelillä käyden erityisesti suokukan ja suopursun kukilla. Pilvisellä kelillä lajin voi löytää levolta esimerkiksi kelomännyiltä, joilta se on helppo havaita. Myös vastakuoriutuneita yksilöitä voi löytää puiden rungoilta.

Kehitysvaiheet: Toukka elää heinäkuussa juolukalla ja sianpuolukalla koteloituen kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

11.6.23016, Nuuksio, Espoo, © Olli Pihlajamaa
5.6.2015, Tahinsuo, Pieksämäki, © Patrik Åberg
25.6.2017, Hartola, © Heikki Tabell
25.6.2017, Hartola, © Heikki Tabell
6.6.2018, Hartola, © Heikki Tabell
20.5.2016, Leivonmäki, © Heikki Tabell
6.6.2015, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Parittelu, 25.6.2017, Hartola, © Heikki Tabell
Perhonen habitaatissaan, 20.5.2016, Leivonmäki, © Heikki Tabell