Toukopikkumittari

Eupithecia lanceata

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Larentiinae
Tribus: Eupitheciini
Suku: Eupithecia

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Toukopikkumittari on sukunsa varhaisin lentäjä ja usein jo tämän avulla helposti tunnistettava laji. Mittari on hyvin suipposiipinen ja pohjaväriltään kellertävän ruskea. Tummempi keskivarjo sivuaa keskipilkkua. Keskivarjo ja sisempi poikkiviiru muodostavat yhdessä tiimalasikuvion. Siipiväli 16–20 mm.

Esiintyminen: Mittari on Etelä- ja Keski-Suomessa melko yleinen laji, tavattu pohjoisessa Rovaniemellä ja Muoniossa saakka. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen aloittaa lentonsa varhain keväällä. Ensimmäisiä yksilöitä voi tavata etelässä jo huhtikuun toisella viikolla. Lennon huippu ajoittuu vapun tienoille ja päättyy toukokuun lopulla. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Perhonen lentää kuusivaltaisissa metsissä, niiden laitamilla ja aukeilla.

Elintavat: Perhonen lentää jo iltahämärissä ja tulee valolle. Päiväsaikaan mittari on löydettävissä kuusten rungoilta tai rakennusten seiniltä. Pajujen kukinta-aikaan perhonen on haavittavissa niiden ympäriltä ja kukilta.

Kehitysvaiheet: Toukka elää kuusella syöden nuoria neulasia ja emikukkia. Laji talvehtii kotelona, sisällä kuoriutumisvalmis perhonen.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi

22.4.2019, Hartola, © Heikki Tabell
12.4.2014, Hartola, conf. Anssi Junnila, © Heikki Tabell
10.5.2009, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
26.4.2019, Kangaslahti, Pieksämäki, © Patrik Åberg