Hadena capsincola

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Tribus: Tarhayökköset (Hadenini)
Suku: Hadena

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 26–38 mm. Kaulus ja keskiruumis ruskeat, valkokuvioiset. Etusiivet tummanruskeat, munuais- ja rengastäplän välistä, munuaistäplän ja ulomman poikkiviirun välistä sekä sen ja aaltoviirun välistä lähellä takareunaa mustavarjoiset. Poikkiviirut kaksinkertaiset, mustat, pohjaväritäytteiset. Keilatäplä leveä ja lyhyt, musta, sen kärki kellertävänvalkoreunainen. Rengas- ja munuaistäplä ruskeat, kellertävänvalkorenkaiset, mustareunaiset; rengastäplä tavallisesti enemmän tai vähemmän soikea, joskus myös litistynyt. Aaltoviiru valkea, sahahampainen, sen sisäpuolella epäselviä, mustia nuolitäpliä ja sen takaosassa hyvin loiva kaari, joka muodostaa takareunan kanssa suoran tai tylpän kulman (vrt. H. perplexa). Etureunassa munuaistäplän ja siiven kärjen välissä joitakin valkeita täpliä. Ulkoreunassa rivi pieniä, mustia, valkeahkoreunaisia puolikuita. Ripset valkotäpläiset. Takasiivet harmaanruskeat, tyvestä vaaleammat; ripset valkeahkot, jakoviiru ruskea.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Lajia tavataan melko yleisenä Etelä- Ja Keski-Suomessa Vaasa–Joensuu -akselille saakka. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Toukokuun lopulta elokuun loppuun

Elinympäristöt: Hyvin monenlaiset eri ympäristöt, kuten kedot ja niityt

Elintavat: Yöaktiivinen perhonen tulee valolle ja käy kukilla. Syötillä lajia tavataan vain satunnaisesti.

Kehitysvaiheet: Toukka elää heinä-syyskuussa kohokkikasveilla (Caryophyllaceae). Laji suosii esimerkiksi kohokeita (Silene), mäkitervakkoa (Lychnis viscaria) ja harjaneilikkaa (Dianthus barbatus) syöden ravintokasvinsa siemenillä. Toukka koteloituu kotelokoppaan maahan. Laji talvehtii kotelona.

Lajista muualla: Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 23.4.2024