Boloria frigga

Heimo: Täpläperhoset (Nymphalidae)
Alaheimo: Aurinkoperhoset (Heliconiinae)
Tribus: Hopeatäplät (Argynnini)
Suku: Boloria

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit: Rahkahopeatäplä on melko suuri hopeatäplä. Naaraat ovat koiraita hieman kookkaampia. Siipiväli on 40–42 mm.
Rahkahopeatäplän siipien (varsinkin takasiiven) tyviosat ovat leveälti tummat. Lisäksi sekä etu- että takasiiven poikki kulkee leveä tumma juova. Lähellä siipien ulkoreunaa kulkee kapeampi yhtenäinen tumma juova.
Takasiiven alapinnan tyviosa on tumman ruskeavioletti, mutta siiven ulko-osa on huomattavasti vaaleampi. Takasiiven alapinnan poikki, hieman tummanvioletin osan puolella, kulkee keskivyö, jossa on rivi hopeanhohtoisia täpliä.

Esiintyminen: Soiden ojittamisen myötä perhosen luontaiset biotoopit ovat harvinaistuneet. Rahkahopeatäplä on hyvin paikallinen laji. Luonnontilaisilla, muurainta kasvavilla rämeillä laji voi olla vielä runsas. Levinneisyyden painopiste on nykyään Pohjois-Lapissa. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Etelässä kesäkuun alusta heinäkuun alkuun. Lapissa perhonen lentää parisen viikkoa myöhemmin.

Elinympäristöt: Etelässä etupäässä mäntyrämeet; pohjoisessa lajin elinympäristöt ovat vaihtelevampia.

Kehitysvaiheet: Naaraat munivat munat yksitellen sammaleelle tai muille kasveille ravintokasvin läheisyyteen. Toukka syö yksinomaan suomuurainta ja talvehtii keskenkasvuisena.

Lähilajit: Muut Boloria-suvun hopeatäplät

Lajista muualla: Wikipedia, LuontoPortti, Lepiforum

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Päivitetty viimeksi: 11.2.2024