Raitapikkumittari
Eupithecia tenuiata
Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Kenttämittarit (Larentiinae)
Tribus: Pikkumittarit (Eupitheciini)
Suku: Eupithecia
Tuntomerkit: Pienikokoinen, pohjaväriltään harmaa pikkumittari. Siipiväli 15–18 mm. Etusiipi on pyöreähkö ja pitkänomainen, takasiipi on pieni. Ulompi kaksinkertainen poikkiviiru kaartuu tasaisesti ja tekee etureunassa mutkan tyveä kohti. Soikea, selvästi erottuva keskipiste jää keskivarjon sisäpuolelle. Etusiiven sisäosan kuviointi on aaltomainen, ulkoreuna tummempi.
Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen
Esiintyminen: Laji on jokseenkin yleinen, yksitellen esiintyvä. Mittari on eteläisimmässä Suomessa yleisempi, mutta levinnyt Tornioon asti. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)
Lentoaika: Mittari on suvun myöhäisimpiä lentäjiä, mikä jo rajaa lajin määritystä. Perhonen lentää heinäkuun viimeiseltä viikolta elokuun lopulle.
Elinympäristöt: Raitaa kasvavat joutomaat, pellonreunat, tienvarret ja piha-alueet.
Elintavat: Perhonen lentää öisin ja tulee valolle. Mittaria on hämärän tullen haavittavissa raitaa kasvavilta paikoilta. Päivisin lajin voi löytää pajun rungolta tai rakennuksen seinustalta lepäämässä.
Kehitysvaiheet: Toukka elää raidalla ja muilla pajulajeilla, erityisesti niiden eminorkoissa. Laji talvehtii munana, sisällä kuoriutumisvalmis toukka.
Lajista muualla: Lepiforum, Laji.fi
Päivitetty viimeksi: 12.2.2024 Heikki Tabell