Eupithecia tenuiata

Heimo: Mittarit (Geometridae)
Alaheimo: Larentiinae
Tribus: Eupitheciini
Suku: Eupithecia

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Pienikokoinen, pohjaväriltään harmaa pikkumittari. Siipiväli 15–18 mm. Etusiipi on pyöreähkö ja pitkänomainen, takasiipi on pieni. Ulompi kaksinkertainen poikkiviiru kaartuu tasaisesti ja tekee etureunassa mutkan tyveä kohti. Soikea, selvästi erottuva keskipiste jää keskivarjon sisäpuolelle. Etusiiven sisäosan kuviointi on aaltomainen, ulkoreuna tummempi.

Esiintyminen: Laji on jokseenkin yleinen, yksitellen esiintyvä. Mittari on eteläisimmässä Suomessa yleisempi, mutta levinnyt Tornioon asti. (Havaintokartta).

Lentoaika: Mittari on suvun myöhäisimpiä lentäjiä, joka jo rajaa lajin määritystä. Perhonen lentää heinäkuun viimeiseltä viikolta elokuun lopulle. (Lentoaika)

Elinympäristö: Raitaa kasvavat joutomaat, pellonreunat, tienvarret ja piha-alueet.

Elintavat: Perhonen lentää öisin ja tulee valolle. Mittaria on hämärän tullen haavittavissa raitaa kasvavilta paikoilta. Päivisin lajin voi löytää pajun rungolta tai rakennuksen seinustalta lepäämässä.

Kehitysvaiheet: Toukka elää raidalla ja muilla pajulajeilla, erityisesti niiden eminorkoissa. Laji talvehtii munana, sisällä kuoriutumisvalmis toukka.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Laji.fi