Pseudoips prasinana

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Venhokkaat (Nolidae)
Alaheimo: Vihervenhokkaat (Cloephorinae)
Tribus: Isovenhokkaat (Cloephorini)
Suku: Pseudoips

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 31–42 mm. Keskikokoinen, vanttera. Etusiivet suipot, helakan – kellahtavan vihreät. Poikkiviirut hyvin viistot, hiukan sulautuvat ja tummemmanvihreävarjoiset, usein häipyvät; ulompi vahvempi. Aaltoviiru näkyy; kaikki kolme hopeanhohtoisia, elleivät häipyviä. Koiraan ripset ruosteenpunaiset, naaraan kellertävät. Koiraan takasiivet kellertävät, naaraan puhtaanvalkeat; molempien raajat ruskeanpunaiset.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on yleinen, mutta yksittäinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisimmillaan lajia on tavattu noin Tornion korkeudelta saakka. (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen lentää kesä-heinäkuussa.

Elinympäristöt: Lehti- ja sekametsät sekä metsänreunat

Elintavat: Päivisin perhonen lepää puissa, useimmiten lehtien alapinnoilla, ja lähtee lentoon illan hämärtyessä. Lentäessään perhonen voi tuottaa ultraääniä. Tulee valolle ja myös syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka on vihreä, keltakuvioinen, siinä kolme keltaista pitkittäisjuovaa. Takimmaisissa käsnäjaloissa punainen kylkijuova. Toukka elää elokuusta syyskuuhun etenkin koivulla (Betula), lepällä (Alnus), pähkinäpensaalla (Corylus avellana) ja tammella (Quercus). Toukka syö öisin; päivällä se lepäilee lehden alapinnalla. Toukka koteloituu venettä muistuttavaan kotelokoppaan lehden alapinnalle, kaarnan rakoihin tai kuivien lehtien väliin karikkeeseen. Laji talvehtii kotelona.

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, Suomen Lajitietokeskus, Suomen Perhostutkijain Seura

Lähilajit: Muut vihervenhokkaat. Koivuvenhokkaan voi sekoittaa lähinnä helovenhokkaaseen. Jälkimmäisen siivet ovat tasaisin vihreät ilman punaista ja keltaista sävyä.

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 7.4.2024