Pseudoips prasinana

Yläheimo: Yökkösmäiset (Noctuoidea)
Heimo: Venhokkaat (Nolidae)
Alaheimo: Vihervenhokkaat (Cloephorinae)
Tribus: Isovenhokkaat (Cloephorini)
Suku: Pseudoips

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli 31–42 mm. Keskikokoinen, vanttera. Etusiivet suipot, helakan – kellahtavan vihreät. Poikkiviirut hyvin viistot, hiukan sulautuvat ja tummemmanvihreävarjoiset, usein häipyvät; ulompi vahvempi. Aaltoviiru näkyy; kaikki kolme hopeanhohtoisia, elleivät häipyviä. Koiraan ripset ruosteenpunaiset, naaraan kellertävät. Koiraan takasiivet kellertävät, naaraan puhtaanvalkeat; molempien raajat ruskeanpunaiset.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Laji on yleinen, mutta yksittäinen Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisimmillaan lajia on tavattu noin Tornion korkeudelta saakka. (Havaintokartta -2016; ajankohtaiset havainnot ks. Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Perhonen lentää kesä-heinäkuussa. (Tilastotietoa -2016)

Elinympäristöt: Lehti- ja sekametsät sekä metsänreunat

Elintavat: Päivisin perhonen lepää puissa, useimmiten lehtien alapinnoilla, ja lähtee lentoon illan hämärtyessä. Lentäessään perhonen voi tuottaa ultraääniä. Tulee valolle ja myös syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka on vihreä, keltakuvioinen, siinä kolme keltaista pitkittäisjuovaa. Takimmaisissa käsnäjaloissa punainen kylkijuova. Toukka elää elokuusta syyskuuhun etenkin koivulla (Betula), lepällä (Alnus), pähkinäpensaalla (Corylus avellana) ja tammella (Quercus). Toukka koteloituu venettä muistuttavaan kotelokoppaan lehden alapinnalle, kaarnan rakoihin tai kuivien lehtien väliin karikkeeseen. Laji talvehtii kotelona.

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, PerhoswikiSuomen Lajitietokeskus, Suomen Perhostutkijain Seura

Lähilajit: Muut vihervenhokkaat. Koivuvenhokkaan voi sekoittaa lähinnä helovenhokkaaseen. Jälkimmäisen siivet ovat tasaisin vihreät ilman punaista ja keltaista sävyä.

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Teksti: Yhteistyössä Perhoswikin kanssa

Päivitetty viimeksi: 21.1.2023 Helmut Diekmann