Drepana curvatula

Heimo: Sirppisiivet ja villaselät (Drepanidae)
Alaheimo: Sirppisiivet (Drepaninae)
Suku: Drepana

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Siipiväli on 30–42 mm.
Siipien pohjaväri on ruskean/tummanruskean sävyinen, usein myös hieman violetinvivahteinen. Etusiiven uloin keskitäplä on pienempi kuin täpläsirppisiivellä. Siipi kaartuu kärjestä muodostaen sirppimäisen kaaren. Etusiivessä voimakas punaruskea poikkijuova kaartuu loivasti kohti siiven kärkeä ja tekee ennen sitä terävän kulman. Sekä etu- että takasiivessä on tummia, kevyesti aaltoilevia poikkiviiruja.

Uhanalaisuusarvio 2019: LC = Least concern – Elinvoimainen

Esiintyminen: Yleinen maan etelä- ja keskiosissa noin Vaasa–Lieksa -linjalle saakka (Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi)

Lentoaika: Kesäkuun puolivälistä elokuun alkuun. Lento painottuu heinäkuulle. Laji aloittaa lentonsa sukulaisiaan myöhemmin.

Elinympäristöt: Laji suosii tuorepohjaisia ympäristöjä, kuten leppää kasvavia metsänreunoja ja kosteikkoja.

Elintavat: Aikuinen perhonen lentää yöllä ja tulee valolle.

Kehitysvaiheet: Naaras munii munat peräkkäin, normaalisti 5–8 munaa kerrrallaan, nauhamaiseen riviin, ensisijaisesti lehden yläpinnalle. Toukka elää lepällä ja koivulla. Toukan peräjalkapari on sulautunut yhteen ruumiin viimeisen jaokkeeseen kanssa suipoksi takapääksi, joka sojottaa ilmaan. Toukka kehrää lehden päälle seittityynyn, jonka päällä se lepää ja vaihtaa nahkansa. Koteloitumista varten toukka kutoo itselleen lehtitaskun. Kotelo talvehtii.
Ruskosirppisiiven toukka muistuttaa hyvin paljon täpläsirppisiiven toukkaa. Ensin mainitun toukan punaruskea satulanmuotoinen selkätäplä ei ole sivuiltaan yhtä tarkkaan rajattu kuin täpläsirppisiiven toukalla.

Muuta: Lajin tieteellisen nimen etymologia: lat. curvatus = ’kaareva’

Lajista muualla: Wikipedia, Lepiforum, Suomen Perhostutkijain Seura

Tilastotietojen lähde: Suomen Lajitietokeskus – Laji.fi

Määrityskuvat (ks. alla): Ruskosirppisiipi on tummempi kuin täpläsirppisiipi. Ruskosirppisiiven etusiivessä oleva uloin keskitäplä on selvästi pienempi kuin täpläsirppisiiven vastaava laikkumainen täplä. Etusiiven paksu punaruskea poikkijuova kääntyy lähellä siiven kärkeä ylöspäin ja tekee terävän kulman. Sekä etu- että takasiivessä on selkeitä, kevyesti aaltoilevia tummia viiruja (täpläsirppisiivellä nämä aaltoviirut ovat ohuemmat).

Päivitetty viimeksi: 20.3.2023