Pikkuriikinkukkokehrääjä

Saturnia pavonia

Heimo: Riikinkukkokehrääjät (Saturnidae)
Alaheimo: Saturniinae
Suku: Saturnia

← Edellinen Seuraava →

Tuntomerkit: Pikkuriikinkukkokehrääjä ei muistuta mitään muuta kotimaista lajia. Koiras on selvästi naarasta pienempi ja kirkasvärisempi.

Esiintyminen: Lajia tavataan yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa Oulun korkeudelle saakka. Lapissa laji on harvinainen. (Havaintokartta)

Lentoaika: Perhonen lentää toukokuun alusta kesäkuun alkuun saakka. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji elää mielellään linjojen pohjilla, metsien reunoilla, rämeillä ja männiköissä.

Elintavat: Koiras on päiväaktiivinen ja lennosta sen voikin sekoittaa esimerkiksi aitotäpläperhosiin, mutta lentotyyli on aivan erilainen kuin millään päiväperhosella. Naaraat erittävät feromoneja, joiden perusteella koiraat etsivät naaraita paritellakseen niiden kanssa. Pariteltuaan naaraat lentävät öisin keskittyen ainoastaan munimiseen. Naaraan lento on koirasta huomattavasti kömpelömpää ja hitaampaa, joskin munalastin huvettua naaraskin voi olla liikkeissään melko vikkelä. Aikuinen perhonen ei syö mitään, vaan laji kerää aikuisuutta varten kaiken tarvitsemansa energian toukkana. Pian parittelun ja muninnan jälkeen perhoset kuolevat.

Kehitysvaiheet: Toukka on polyfagi (moniruokainen) ja käyttää ravinnokseen erilaisten puiden, pensaiden ja varpujen lehtiä. Toukka elää mm. koivulla, raidalla, vadelmalla ja mustijalla. Toukka koteloituu kehräämäänsä päärynänmuotoiseen kotelokoppaan. Kotelo talvehtii.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Perhostutkijain Seura, Suomen Lajitietokeskus

Koiras, kasvatettu (ex ovo), toukokuu 2012, Espoo, © Helmut Diekmann
Koiras, kasvatettu (ex ovo), toukokuu 2012, © Helmut Diekmann
Koiras, 17.5.2018, Soukanniemi, Espoo, © Stefan Gerrits
Koiras, 5.6.2017, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
Koiras, siipien alapuoli, kasvatettu (ex ovo), toukokuu 2012, © Helmut Diekmann
Koiraan kurkistus kanervan takaa, 26.5.2015, Hartola, © Heikki Tabell
Naaras, kasvatettu (ex ovo), toukokuu 2012, © Helmut Diekmann
Naaras, kasvatettu (ex ovo), kesäkuu 2015, © Helmut Diekmann
Naaras, kasvatettu (ex ovo), toukokuu 2015, © Helmut Diekmann
Naaras, kasvatettu (ex ovo), toukokuu 2016, © Helmut Diekmann
Naaras houkuttelemassa, 1.6.2011, Espoo, © Helmut Diekmann
Kosinta, 6.6.2017, Kirkkonummi, © Helmut Diekmann
Koiras on saapunut parittelemaan, 2.6.2011, Espoo, © Helmut Diekmann
Parittelu, 18.5.2918, Espoo, © Helmut Diekmann
Muninta, 1.6.2017, Espoo, © Helmut Diekmann
Vastakuoriutunut toukka, 31.5.2015, Pieksämäki, Kangaslahti, © Patrik Åberg
Pieni toukka (ensimmäinen nahka), kasvatuksessa, kesäkuu 2015, Espoo, © Helmut Diekmann
Pieni toukka (toinen nahka), kasvatuksessa, kesäkuu 2015, Espoo, © Helmut Diekmann
Pieni toukka (toinen nahka), Pieksämäki, Kangaslahti, kesäkuu 2015, © Patrik Åberg
Keskenkasvuinen toukka (kolmas nahka), kesäkuu 2015, © Helmut Diekmann
Lähes täysikasvuinen toukka (neljäs nahka), kesäkuu 2015, © Helmut Diekmann
Lähes täysikasvuinen toukka (neljäs nahka), kesäkuu 2015, © Helmut Diekmann
Toukan muoto, jolla on mustat poikkivyöt, kasvatuksessa, kesäkuu 2010, © Helmut Diekmann
Täysikasvuinen toukka raidalla, 21.7.2010, Orivesi, © Helmut Diekmann
Täysikasvuinen toukka, kasvatuksessa, kesäkuu 2015, Espoo, © Mika Schafroth
Tuore kotelokoppa, jonka sisällä vihreä toukka, 24.6.2016, Espoo, © Helmut Diekmann
Kotelokoppa, 30.6.2016, Espoo, © Helmut Diekmann
Kotelokoppa auki leikattuna, sisällä kotelo ja vanha toukannahka, © Helmut Diekmann