Kirjoharmoyökkönen

Xestia speciosa

Yläheimo: Yökkösmaiset (Noctuoidea)
Heimo: Yökköset (Noctuidae)
Alaheimo: Noctuinae
Suku: Xestia

← EdellinenSeuraava →

Tuntomerkit:

Esiintyminen: Lajia on tavattu koko Suomesta, mutta viime vuosikymmeninä laji on vähentynyt huomattavasti Etelä-Suomessa. (Havaintokartta)

Lentoaika: Laji on ainakin osittain vuorovuotinen. Lajin lentoaika sijoittuu heinäkuusta elokuuhun kestävälle jaksolle. (Tilastotietoa)

Elinympäristö: Laji elää havumetsissä ja Lapissa tunturikoivikoissa. Etelä-Suomessa tavattavat kirjoharmoyökköset ovat alalajia baltica (Xestia speciosa ssp. baltica), ja Lapissa tavataan alalajia arctica (Xestia speciosa ssp. arctica).

Elintavat: Yöaktiivinen kirjoharmoyökkönen on nopea lentäjä; lento on tyyliltään poukkoilevaa. Perhonen tulee hyvin valolle ja syötille.

Kehitysvaiheet: Toukka elää mm. mustikalla (Vaccinium myrtillus), juolukalla (V. uliginosum), kultapiiskulla (Solidago virgaurea) ja vaivaiskoivulla (Betula nana). Laji talvehtii toukkana kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran talvehtiminen tapahtuu toukkavaiheessa I tai II.

Lajista muualla: Lepiforum, Perhoswiki, Suomen Lajitietokeskus

18.8.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
18.8.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
18.8.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
17.8.2017, Kotalahti, Leppävirta, © A. & E. Ylönen
26.7.2017, Lahnalahti, Joroinen, © Annukka Pirkkalainen